Exista foarte multe tipuri de virusi la ora actuala, unii mai daunatori decat altii, ce va pot afecta laptop-ul. Cel mai bine este sa fim informati asupra tipurilor de virusi si ce fac acestia pentru a putea semnala imediat in cazul in care laptop-ul vostru este infectat. De aceea m-am gandit sa fac o lista cu diferite tipuri de virusi, ce se pot clasifica dupa origine, tehnicile folosite, tipuri de documente pe care le afecteaza, unde se ascund, modul in care afecteaza laptop-ul, tipul de sistem de operare sau platforma pe care o ataca. Cititi in continuare.
Clasificare tipuri de virusi:
Virusi care se stabilesc in memoria laptop-ului. De cate ori este deschis laptop-ul, acesta incepe sa infecteze toate fisiere care au fost deschise, inchise, copiate sau redenumite. Exemple ale acestui tip de virus ar putea fi: Randex, CMJ, Meve si MrKlunky.
Virusi cu actiune directa. Ceea ce face acest tip de virus este sa se multiplice, iar atunci cand este executat, infecteaza unele fisiere din laptop-ul, chiar si dispozitivele externe precum pen drive, hard diskuri. Un exemplu al acestui tip de virusi este virusul Vienna.
Virusi care rescriu peste informatiile din anumite fisiere. Acesta sterge informatia inscriptionata intr-un fisier ca mai apoi sa scrie ceva in acel fisier. Ca exemple pot fi acesti virusi: Way, Trj.Reboot, Trivial.88.D.
Virusi al sectorului de boot. Acesti tip de virusi afecteaza sectorul boot al hard diskului. Aceasta parte a hard diskului este foarte importanta, continand informatie despre hard disk-ul in sine si de asemenea in acea zona este inscriptionat un program ce permite boot-area laptopului. Exemple de acest tip de virusi sunt: Polyboot.B, AntiEXE.
Macro virusi. Acesti virusi infecteaza fisierele si documentele care contin macro precum .doc, .xls, .pps, .mdb si altele. Exemple: Relax, Melissa.A, Bablas, O97M/Y2K.
Virusi director. De asemenea denumiti virusi Cluster sau virusi ai sistemului de fisiere, acestia infecteaza directorul calculatorului. Exemplu: Dir-2 virus.
Virusi polimorfici. Acesti virusi sunt encriptati diferite, de fiecare daca cand acestia infecteaza un laprop. De aceea este foarte greu pentru antivirusi sa-i descopere. Exemple de astfel de virusi: Elkern, Marburg, Satan Bug si Tuareg.
Acestea sunt doar cateva exemple de tipuri de virusi. Cel mai important lucru este sa aveti mereu instalat pe laptop un antivirus bun care sa va protejeze dispozitivul de orice atac la virusilor.
Pentru a va asigura ca nu veti avea nevoie de o devirusare mult prea des, va indicam sa instalati unul din urmatoarele antivirusuri: Spybot, Antivir Personal, Malwarebytes.
Vreti sa stiti care este cel mai bun antivirus?