Alegerea laptopului potrivit
- Sistemul de operare. Daca ati ales brandul, implicit ati redus substantial (la o treime sau cu o treime, as zice eu) optiunile privind alegerea sistemului de operare; daca ati ales Apple, celelalte doua optiuni dispar, acestea avand propriul sistem de operare: Mac OS. Laptopurile Apple sunt deasupra celorlalte, in primul rand prin design, dar si prin calitatea imaginii si a touchpad-ului, insa sunt cu mult mai scumpe. Daca ati ales oricare din celelalte branduri, mai aveti de ales, inca, intre Linux si Windows, cu variantele lor; mai exista si altele (BeOS, MS-DOS, webOS, z/OS, BSD, UNIX) dar cele doua mentionate sunt cele mai folosite de utilizatorii „casnici”.
Criteriul principal de luat in considerare in alegerea intre aceste ultime doua sisteme de operare este software-ul pe care intentioneaza sa-l foloseasca, stiut fiind ca unele programe, specifice, de lucru, nu au variante pentru toate sistemele de operare ci, in general, cele mai multe, sunt realizate pentru Windows. Daca nu aveti programe deosebite de rulat, puteti alege oricare dintre cele doua, avantajul major al Linux-ului fiind protectia cu mult mai buna impotriva virusilor, precum si evolutia continua (nu in salturi), dat fiind ca este un sistem de operare „deschis”! Mai trebuie spus ca Linux-ul este gratuit, iar Windows-ul, numai ultima varianta, Windows 10.
- Odata stabilit sistemul de operare, inainte de a lua in considerare elementele „gabaritice”, mai trebuie sa ne hotaram daca ne dorim un laptop „clasic” sau unul hibrid, care se poate transforma in tableta, fie detasabila complet, fie rabatabilala 360 grade inapoi. Si aici este important sa decidem ce urmeaza sa facem, cum vom folosi laptopul si unde.
- A sosit momentul sa alegem diagonala display-ului, in functie de deciziile luate mai sus. Daca il vom folosi preponderent in deplasare, vom opta pentru un laptop cu o diagonala mica, de 11-12”, care sunt subtiri si usoare, de obicei cantaresc 1,5-2,5 kg. Pentru utilizare obisnuita, mixta – la lucru-acasa-in deplasare – este cel mai indicat laptopul de 13-14”, acesta oferind un ecran suficient de mare si o tastatura confortabila insa, in acelasi timp, sunt si mai grele – 2,5-4 kg. Cele mai uzitate sunt cele din categoria de 15-16” (in general 15,3” este cel mai intalnit), sunt ceva mai grele dar, datorita seriilor mari in care se produc, sunt si cele mai ieftine. Unele modele au chiar si unitate optica, aceasta ingreunand si mai mult laptopul dar oferind posibilitatea de a salva datele sau backup-urile pe DVD. In fine, pentru jocuri sau pentru lucrul care necesita putere mare de procesare, se gasesc laptopurile de 17-18”, care, datorita spatiului mare oferit, au mai multe unitati de stocare, ventilatoare si cip-uri grafice dedicate, de mare putere.
- Criterii tehnice de alegerea laptopului. Sunt cele mai…
Daca doriti sa achizitionati un laptop si nu sunteti convins de cele de mai sus pentru alegerea laptopului, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si inginerii nostri va vor sfatui corespunzator si va vor indruma pentru alegerea laptopului celui mai potrivit necesitatilor dumneavoastra, la un raport calitate / pret corespunzator.
Va steptam pe la noi!