Fiecare dintre noi doreste sa foloseasca cel mai bun sistem de operare ! Si atunci ne intrebam care e cel mai bun sistem de operare pentru calculator sau laptop ?
Cel mai bun sistem de operare ?
… este o intrebare aproape retorică, pentru că nu are un răspuns ferm și universal valabil întrucât depinde de foarte mulți factori, unii obiectivi, unii subiectivi iar alții… circumstanțiali! Ca în oricare alt domeniu – automobil, mâncare, laptop – cel mai bun produs este cel care îndeplinește toate funcțiile care îți sunt necesare și, în plus, arată și bine! (funcția estetică, deși nu pare sau nu se recunoaște acest lucru, este un criteriu foarte important, indiferent de obiect sau persoană). Deci, răspunsul depinde de utilizator, de criteriile de evaluare pe care le are și, nu în cele din urmă, de bugetul alocat pentru acest lucru.
În România și în Europa, în general, pe calculatoarele utilizatorilor obișnuiți (și când spun calculatoare mă refer atât la sistemele desktop cât și la laptopuri/notebook-uri), este instalat un sistem de operare de la Microsoft – actualmente de la Windows XP la Windows 8.1 – majoritatea acestora nefiind cu licență decât dacă au fost instalate deja când a fost achiziționat calculatorul. De ce? Din două motive majore: pentru ca prețul este unul foarte mare, comparativ cu prețul computerului, putând ajunge pană la jumătate din prețul lui și… pentru că se găsește foarte ușor varianta „free”, non-genuine dar perfect funcțională!
Răspunsul meu personal este scurt, clar și ferm: cel mai bun sistem de operare este LINUX! Distribuția (varianta) aleasa este mai puțin importantă și tine mai mult de aspect decât de funcționalitate. Toate au aceleași extraordinare calități dintre care se remarca în primul rând trei: nu sunt atacate de viruși, rulează rapid, fără restarturi, reinstalări sau stresantele „ecrane albastre” și… sunt gratuite! Și când spun gratuite nu mă refer doar la costul propriu-zis al sistemului de operare ci și la cheltuielile conexe, care la celelalte sisteme ajung la valori importante: costurile programelor antivirus, office, sau de întreținere, ca sa nu mai vorbim de timpul pierdut atât prin nefuncționare cât și pentru reinstalări periodice ale sistemului și, implicit, a celorlalte programe utilizate curent („time is money”, nu?). Exista ideea preconceputa, rămasă de pe vremea „Pălăriei Roșii” (Red Hut) ca Linux-ul este un sistem de operare pentru specialiști, ca este greu de lucrat cu el dacă nu ai cunoștințe de programare, ca trebuie făcute foarte multe configurări pentru a funcționa cum trebuie… Nimic mai fals! Se instalează nemaipomenit de ușor – la început nici nu trebuie sa îl instalați, rulează de pe CD sau stick și după ce va convingeți cât de puternic, stabil și rapid este puteți să-l instalați și pe hard – este foarte intuitiv și personalizabil. Avertisment: probabil o să-l instalați „lângă” Windows, și e normal așa, dar după un timp o să intrați din ce în ce mai rar în Windows și în cele din urma… o să eliberați spațiul ocupat de el!
Sa trecem în revista caracteristicile – pozitive și negative – ale celor doua sisteme de operare, pentru a putea decide in cunostinta de cauza care este cel mai bun sistem de operare: Windows și Linux.
Windows-ul va oferă:
- o instalare relativ simpla (dacă nu aveți nevoie de partiționări și formatări);
- posibilitatea de a juca jocuri de ultima generație – dacă aveți și o configurație a sistemului care sa permită acest lucru – și foarte multe programe, ambele necesitând susținere financiara substanțială;
- posibilitatea de a mai utiliza niște fonduri – nu puține – pentru achiziționarea de soft-uri absolut necesare, cum ar fi suita MS Office, care costa mai mult decât sistemul de operare!;
- necesitatea de a cumpăra și instala un program antivirus bun, pentru a avea, într-o oarecare măsura – nici un program nu este sigur 100%, nu? – ca nu va veți pierde datele importante din calculator și ca veți putea lucra cu el un timp mai îndelungat;
- necesitatea protejării datelor importante printr-un sistem de beckup, fie prin dublarea hard disk-ului (RAID) fie prin achiziționarea unei unități exterioare de backup;
- necesitatea achiziționării de programe de întreținere;
- posibilitatea de a avea, periodic, un sistem de operare „nou”, pentru ca, periodic, va trebui sa re-instalați Windows-ul, care devine din ce în ce mai lent datorită „frunzelor” din regiștri, ramase în urma instalării și dezinstalării de programe și din cauza „musafirilor” nepoftiți (ad-on-uri, extensii, malware etc.) – dacă nu va pricepeți, va trebui sa plătiți un specialist;
- posibilitatea de a consuma o grămada de timp cu care nu aveți ce face, într-un mod util: re-instalări de programe!;
- în mod gratuit de aceasta data, ecrane albastre, blocaje, restartări repetate, în doua cuvinte: instabilitate și nesiguranță.
Daca aveti acest gen de probleme, sunati la 0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor) si stabilim impreuna o cale de rezolvare favorabila pentru dumneavoastra si rentabila pentru noi!
Daca vreti sa stiti ce oferera Linux: „Cel mai bun sistem de operare Linux?„
Bună dimineața ! Am văzut un nou sistem de operare de la Linux, Deeping 15.4, pe care aș fi dorit să-l încerc.Am decsărcat și extras programul în sine și atît.Cînd am vrut șă fac un DVD bootabil mi săa spus că DVD-ul,reîncărcabil nu este corespunzător.Am încercat să fac un USB bootabil, dar n-am reușit.Mă puteți ajuta în vreun fel? Locuiesc în zona Ozana-Trapezului.Mulțumesc.O zi minunată vă doresc.
Buna ziua ! Va asteptam in Locatia Dristor sa ne dati mai multe detalii
deepin linux se numeste programul si se formateaza sticul format fat 32 si se face apoi bootabil cu programul de instalare unetbootin in 15 min ai terminat.