Criterii tehnice de alegerea laptopului

Criterii tehnice de alegerea laptopului

 

Sunt cele mai importante si se refera la configuratia interna a laptopului: procesor, RAM, hard disk sau placa grafica.

 

Procesorul este nu numai principala componenta a unui laptop ci si printre cele mai scumpe, care nu se inlocuiesc asa usor, astfel incat este necesar sa alegem cu atentie tipul acestuia in functie de – cum am mai spus – ceea ce intentionam sa rulam pe el. Pentru sarcini obisnuite – lucrul cu programe MS Office, navigai pe internet sau filme si clipuri video, este suficient un laptop modest, sub 400 euro, care va avea inglobat un procesor Intel Core i3 sau unul de la AMD, seria A.  Daca in mod curent lucrati cu fisiere mari sau doriti sa jucati jocuri de ultima generatie, atunci deja trebuie sa sariti la i5, acesta fiind capabil sa isi creasca frecventa de tact atunci cand este necesara performanta mai inalta. Pentru un laptop special pentru jocuri sau pentru sarcini  complexe de editare video, un procesor Core i7 este un minimum necesar, si de preferat sa fie Quad Core!

 

Criterii tehnice de alegerea laptopului - design-ul

Criterii tehnice de alegerea laptopului – design-ul

Memoria RAM obisnuita de acum pe mai toate laptopurile este de 4 GB si poate fi suficienta, in general, dar pentru a fi pregatit si pentru viitorul care va poate aduce, nu foarte tarziu, aplicatii noi, sau chiar numai pentru a beneficia de multitasking, este indicat sa va orientati spre 6-8 GB.

 

La capitolul stocare interna problema se complica putin pentru ca sunt disponibile doua variante: HDD sau SSD. Daca doriti spatiu de stocare mare – pentru clipuri, filme, poze – atunci este indicat un HDD de minimum 500 GB, cel mai bine de 1 TB si 7200 rpm in loc de 5400. Daca doriti viteza mare – inclusiv a sistemului de operare si a aplicatiilor, ca sa nu  mai spunem de o bootare rapida – atunci vom alege un SSD, minimum de 256 GB, preferabil de 512 GB. Solutia de mijloc, cea mai multumitoare pentru toti este formata tot din doua variante: un SSHD (Solid State Hybrid Drive), minimum 500 GB, acesta avand si o sectiune cu platane – HDD – dar si una SSD, sau varianta cea mai practica si verificata, un SSD in laptop si un HDD in afara lui (extern).

 

Criterii tehnice de alegerea laptopului - display-ul

Criterii tehnice de alegerea laptopului – display-ul

Placa grafica, la modelele low end… nu exista, adica nu exista ca placa separata, ea fiind inglobata in placa de baza (un cip integrat pe placa de baza) si este absolut suficienta pentru lucrul „normal”. Pentru jocuri si sarcini complexe este necesara a placa de sine statatoare – dedicata, se zice – care asigura performantele grafice necesare laptopurilor high end.

 

Era sa uit! tot la criterii tehnice de alegerea laptopului: nu uitati de bateria de acumulatori, ea asigura autonomia si daca nu va este suficienta, degeaba aveti un laptop de top daca nu-l puteti folosi atunci cand / cat aveti nevoie! O solutie „de completare” ar fi achizitionarea unei baterii suplimentare, pentru deplasari mai lungi, unde nu aveti posibilitatea unei incarcari cel putin o data pe zi.

 

Daca doriti informatii suplimentare despre aceste criterii tehnice de alegerea laptopului, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si expertii PC Laptop va vor spune tot ce stiu – si stiu multe! – si va vor explica fiecare criteriu tehnic in parte pentru a alege in cunostinta de cauza laptopului dorit.

 

Va steptam oricand!

 

 

 

 

 

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.