Despre protejarea informatiilor
Despre protejarea informatiilor am mai scris in cateva articole, cum ar fi „Protectia fisierelor cu parola” sau „Cum protejezi un stick cu parola”, de asta data insa ne vom axa si vom vorbi despre protejarea informatiilor in general si despre protejarea informatiilor prin intermediul criptarii.
Vom incepe cu… inceputul, putin istoric nu strica niciodata, pentru cultura generala!
Inceputurile criptografiei se impletesc cu cele ale „scriiturilor secrete”, pornind din acelasi punct. Primele texte „ascunse” au fost cele religioase, informatia cuprinsa in acestea fiind destinata numai unui numar redus de persoane, de „initiati” din elita clerului. Omul este cea mai curioasa fiinta, de aici si progresul, nu? Si, dintotdeauna, a fost, mai in toate domeniile, nevoie de a feri unele date de ochi curiosi si rauvoitori. Adeptii ezoterismului, initiatii, alchimistii, apoi numerologii, magii, ghicitorii, toti aveau ceva de ascuns fata de „restul lumii”… astfel aparand, mai intai atribuindu-le literelor semnificatii magice, apoi conferindu-le valoare numerica. Aceste coduri au fost rapid asimilate si utilizate de conducerea statului si de armata.
Unul dintre cele mai cunoscute metode de codificat texte si printre cele mai vechi (dateaza din secolul I i.Hr.) , este „Cifrul lui Cezar”, bazat pe decalajul literelor alfabetului. Tehnica este foarte simpla, toate literele fiind substituite cu altele, care se gasesc amplasate la o distanta fixa, cifra care defineste aceasta distanta fiind de fapt cheia care permite decodificarea textului. Chiar daca metoda este foarte simpla si usor de aplicat, in situatia in care majoritatea populatiei era nestiutoare de carte, dusmanii fiind chiar si mai putini care sa stie sa citeasca, este de presupus ca a fost suficient de eficienta pentru acelel vremuri.
Mai aproape de zilele noastre, in secolul XIV, Blaise de Vigenere inventeaza sistemul de codare care-i poarta numele: Codul lui Vigenere. Acesta se bazeaza pe substituire polialfabetica, permitand inlocuirea cu diferite cifre, astfel fiind mult mai greu de „spart”. Cheia de decodare este un cuvant sau o propozitie, literele acestuia / acesteia se utilizeaza pentru a face inlocuirea celei originale, prin urmare cu cat este mai lunga – eventual mai lunga decat mesajul – cu atat mai greu este de descifrat. Totusi, pentru ca exista posibilitatea de a fi descifrat mesajul, s-a trecut la utilizarea a doua chei, una publica si una privata, ultima fiind cunoscuta doar de destinatarul textului. Metoda a evoluat pana la utilizarea de pasaje intregi dintr-un roman, cei doi corespondenti trebuind sa fie, amandoi, in posesia acestuia.
In urmatorul articol, gata cu istoria, vom intra in tema: „Protectia informatiilor prin criptare”.
Daca aveti nelamuriri, sau daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.
Nu uitati sa sunati inainte la telefon 0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!
[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe maine!