Cum protejezi un stick cu parola

Cum protejezi un stick cu parola

 

Dupa instalare, urmeaza utilizarea, nu?

Se lanseaza programul, se alege optiunea „ Create Volume” iar apoi, fiind vorba de un stick, va trebui sa alegem „Encrypt a non-system partition/drive” si „Standard TrueCrypt Volume” (mai exista si posibilitatea de a crea un volum ascuns (hidden). Urmeaza alegerea stick-ului din lista de hard-uri si stick-uri, apoi selectarea modului de creeare (cu formatare, daca stick-ul este gol – si este recomandabil sa fie, pentru a merge mai repede criptarea), a algoritmilor de criptare si, cel mai important pas, alegerea parolei (zice programul ca daca e mai scurta de 20 de caractere, e slaba!).  Mai este de stabilit sistemul de fisiere (FAT, NTFS) si de bifat „Quick Format” , click pe „Format” si… gata! Va apare, in final, mesajul „ The TrueCrypt volume has been successfully created”! Felicitari! Mai este de mentionat un detaliu: daca la criptare stick-ul l-am gasit sub o litera data de sistemul de operare, la decriptare nu-l vom mai gasi si accesa la aceeasi litera ci la una pe care o vom stabili noi insine, in urma solicitarii programului TrueCrypt!

Cum protejezi un stick cu parola

Cum protejezi un stick cu parola

Deci, dupa primele doua faze – instalarea programului si utilizarea lui la criptarea stick-ului – urmeaza faza a treia: decriptarea stick-ului in vedea accesarii datelor de pe el. Ei, aici apare si dezavantajul criptarii, in cazul in care nu folosesti acelasi calculator pentru aceasta operatie: trebuie sa existe instalat programul TrueCrypt pe calculatorul de pe care vrei sa accesezi datele de pe stick. In cazul in care aceasta conditie esentiala si necesara este indeplinita, ramane sa alegi o litera pentru stick – din lista de litere disponibile – si sa alegi stick-ul din lista de device-uri. Si… asta-i tot: apesi „Mount”, bagi parola si accesezi stick-ul la litera pe care ai ales-o pentru el, cu orice browser de fisiere (File Explorer, Total Commander etc). La final, cand ai terminat treaba, revii in programul TrueCrypt, dai „Dismount” si scoti obiectul.

Acum, ca stii cum protejezi un stick cu parola, trebuie sa mai stii, dupa cum am spus mai sus, ca principalul dezavantaj este acela ca pentru accesarea continutului stick-ului, este nevoie ca programul TrueCrypt sa fie instalat pe computerul respectiv. Daca il folositi pe laptop sau  tableta, nu e o problema dar daca trebuie sa folositi unalt calculator decat cel pe care l-ati folosit la criptare, este o problema, pentru ca si in cazul in care se instaleaza in varianta „portabil” tot este necesar ca programul sa instaleze niste drivere in sistem iar aceasta nu este posibil fara sa ai drepturi de administrator,deci trebuie sa-l ai pe proprietar alaturi! J

Insa toate metodele au un dezavantaj comun: pierderea datelor! Acesta este foarte posibila, din moment ce oricine poate formata stick-ul… in momentul cand nu-l poate citi! Vorba aia: „Sa moara si capra vecinului”! J

Mai sus remarcam faptul ca TrueCrypt considera ca orice parola mai mica de 20 de caractere este slaba! Cred ca ar fi de mare folos sa discutam in articolul viitor despre Cum alegem o parola buna!

 

Multe „succesuri”!

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.