Protectia fisierelor cu parola

Protectia fisierelor cu parola

 

Nu intotdeauna avem un calculator sau un laptop numai al nostru ci suntem nevoiti sa-l il „impartim” cu altcineva, nu neaparat din familie! Sau pur si simplu sunt pe computer/laptop fisiere personale, foarte personale, care nu este de preferat sa fie vazute de o alta persoana! Ori poate scrieti o carte si nu vreti s-o citeasca nimeni inainte de a o fi terminat!:) , sau, mai rau, sa o copie! Sunt multe situatii in care apare necesitatea de a „securiza” fisiere sau chiar dosare (foldere) astfel incat sa nu fie vazute de alti ochi. Solutia care se impune este una cat se poate de normala: un program care sa ne ajute sa „parolam” fisierul sau folderul. La nivel de „amator”, bineinteles o sa cautam un program free, dar e de retinut, pentru o protectie mai sofisticata, ca exista si programe comerciale, contra cost.

Protectia fisierelor cu parola - Lock-a-Folder

Protectia fisierelor cu parola – Lock-a-Folder

Prima recomandare ar fi Lock-a-Folder, care este un program gratuit, micut (594 KB) si a fost descarcat de pe Softpedia de mai mult de 60000 de utilizatori. Acesta nu face altceva decat ascunde datele si utilizarea este cat se poate de simpla: se deschide programul, se selecteaza folderele dorite a fi blocate si se stabileste o parola. Folderele nu vor mai putea fi deschise cu nici un browser de fisiere. Pentru a le putea utiliza din nou, se reface calea inversa: se deschide programul, se tasteaza parola si se selecteaza folderele care se doreste a fi utilizate.

 

Un alt program, tot atat de simplu de folosit dar care face si o criptare a folderului respective este Folder Protector. Este deja la variant 6.38/februarie 2015 si are 1,2 MB. Se porneste programul, se selecteaza folderul si la solicitarea lui se introduce parola de doua ori. Varianta comerciala costa 22.95$ si se deosebeste de variant free prin faptul ca se face criptarea pe 256 biti.

 

In final, surpriza, un program pe care il stie toata lumea si il foloseste dar care nu este bagat in seama cand este vorba de protectia documentelor/folderelor! Este arhi-cunoscutul, batranul, vesnicul WinRAR! Cred ca deja il aveti instalat pe calculator si il folositi la arhivarea fisierelor dar nu luati in considerare si functia “Set a

Protectia fisiereleor cu parola - WinRAR

Protectia fisiereleor cu parola – WinRAR

password”! Mai mult: acest mereu tanar program vechi are si posibilitatea de a ascunde chiar si numele fisierelor introduse in arhiva, prin utilizarea functiei “Encrypt file names”, astfel incat nimeni nu va sti nici macar cum se numesc fisierele din arhiva! Ultima variant este 5.21, are support full si pentru Zip, criptarea se face pe 256 biti si are integrate posibilitati de back-up. Varianta comerciala costa 29.95 € (37.14 € cu TVA) si daca doriti puteti opta si pentru Maintenance – 4,49 € (5,57 € cu TVA).

 

Acum, ca stiti cum sa va pastrati secretele in siguranta prin protectia fisierelor cu parola, poate va va interesa si Cum protejezi cu parola un stick USB? Sau poate Ce inseamna si cum se alege o parola?

 

Atentie marita la spioni si… numai bine!

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.