Protectia informatiilor prin criptare
Protectia informatiilor prin criptare este absolut necesara pentru evitarea situatiilor dezastruase care pot aparea in cazul in care „uitati” laptopul pe o banca in parc sau rataciti stick-ul ori va dispare hard disk-ul portabil si, mai mult decat valoarea in sine a dispozitivului portabil, pierdeti date si informatii care pot ajunge sub ochii unor persoane care sa doreasca sa le valorifice, evident ca in defavoarea dumneavoastra.
„Criptarea este procesul de ascundere a informatiei pentru a o face ilizibila fara cunostinte speciale” – zice Wikipedia – deci o metoda de protectie prin ascunderea informatiei pentru a impiedica persoanele nedorite sa aiba acces la ele.
Protectia informatiilor prin criptare este indispensabila in zilele noastre, pentru orice operatiune efectuam pe internet – utilizarea cardurilor de credit, plati on-line, transmiterea informatiilor personale / confidentiale sau pastrarea in deplina siguranta a datelor stocate in cloud – dar si pentru protectia datelor stocate in sistemele de calcul, cu atat mai mult in cele portabile.
Producatorii de sisteme de operare s-au gandit, bineinteles la aceasta necesitate stringenta a utilizatorilor de tehnica de calcul de a avea disponibila protectia informatiilor prin criptare si au prevazut utilitare „built-in” care sa rezolve aceasta cerinta. Astfel, Microsoft a introdus pe o parte din platformele lor – Windows 7 Enterprise si Windows 7 Ultimate, Windows Vista Enterprise si Windows Vista Ultimate, Windows 8 Enterprise si Windows 8 Pro, Windows Server 2008, Windows Server 2008 R2 si Windows Server 2012 – un utilitar micut pentru criptare numit BitLocker. Atentie! NU ruleaza pe Windows 7 Professional, Windows 7 Home Premium si Windows 8 decat pentru decriptare!
BitLocker cripteaza toate sistemele portabile (stck-uri USB, hard disk-uri portabile), dar si intregul hard disk, cu sistemul de operare (inclusiv toate datele salvate in el, cu parole cu tot!), iar tot ce se adauga dupa aceea se vor cripta automat.
Algoritmul de criptare utilizat este tip AES, de 128 biti sau 256 biti, cu cheie de 512 biti (cunoscuta sub numele de Full Volume Encryption Key) care este si ea criptata cu inca o cheie de cryptare – Volume Master Key – ce este inclusa in volumul protejat, in cateva cópii, care sunt si ele criptate cu alte chei de criptare.
Puteti accesa BitLocker din Start, scrieti „BitLocker” in casuta de cautare de jos si rezultatul cautarii – Bitlocker – il veti gasi sus (vezi si foto).
Evident ca aceasta solutie pusa la dispozitie de Microsoft nu poate fi unica si cea mai buna solutie! Alternativa se numeste TrueCrypt (dezvoltata de TrueCrypt Foundation incepand din februarie 2004), ultima varianta fiind TrueCrypt 7.2 din luna mai 2014, despre care vom vorbi in articolul urmator: „Criptarea datelor cu TrueCrypt”.
Daca aveti nelamuriri, sau daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.
Nu uitati sa sunati inainte la telefon 0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!
[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe maine!