Stiri noi despre bateriile de acumulatori
Stiri noi despre bateriile de acumulatori apar destul de rar, dar asta nu inseamna ca nu se lucreaza intens la aceasta problema, cercetatorii initiind multe proiecte atat pentru imbunatatirea performantelor acumulatorilor existenti – am mai scris despre asta in articolul „Acumulatori Li-Ion de patru ori mai rezistenti” – cat si la descoperirea de noi tehnologii care sa permita cresterea capacitatii de inmagazinare a energiei si prelungirea duratei de viata a acestora, in speta marirea numarului de cicluri incarcare – descarcare care se pot efectua pana la „moartea” lui. Si nu se ignora nici protejarea mediului inconjurator, urmarindu-se utilizarea unor substante care sa nu interactioneze agresiv cu aerul si sa nu fie toxice.
Spre exemplu, cercetatorul american Zachary Favors si colegii lui au mers pe calea inlocuirii grafitului din baterii cu… nisip! Mai exact, nano-siliciu, care se gaseste in nisip, insa greutatea consta in producerea unor cantitati suficient de mari pentru a putea fi folosit la producerea industriala a bateriilor. Acest material este de trei ori mai dens decat grafitul, astfel ca daca se inlocuieste in baterii, viata acestora creste si ea de aproximativ trei ori!
Dar iata ca surpriza a venit din alta parte! Intamplator, ca multe alte descoperiri memorabile, o tanara care isi pregatea doctoratul la Universitatea Irvin din California, pe nume May Le Thai, in timpul unor experimente de laborator, a incercat si „altceva”, iar rezultatul a fost unul nu numai surprinzator ci si uluitor, de-a dreptul!
Experimentul May-ei a rezistat la 30.000 de cicluri de incarcare – descarcare, in timp ce bateriile obisnuite, pentru laptopuri, rezista doar la 300 – 500 de astfel de cicluri! In principiu este vorba de utilizarea de nano-fire (din aur) – care sunt de mii de ori mai subtiri decat un fir de par – foarte bune conducatoare de electricitate, care au o suprafata indeajuns de mare pentru transferul de electroni, invelite in dioxid de mangan si introduse, pentru protectie, intr-un gel care se aseamana cu plexiglas-ul.
Echipa a construit o baterie, utilizand experimentul May-ei si au testat-o timp de trei luni, in care au efectuat aproximativ 200.000 de cicluri incarcare – descarcare, dupa aceasta perioada observand ca nu si-a pierdut din capacitate in mod semnificativ. Aplicand aceasta rezistenta sporita la cicluri de utilizare, pentru o baterie de laptop, rezulta ca aceasta ar putea avea o durata de functionare de… 400 de ani! Suna frumos, nu? Sa lasi bateria mostenire nepotilor – stranepotilor tai… J . Ramane de vazut in cat timp se vor rezolva dificultatile de executie practica, pentru producerea acestora la nivel industrial.
Aplicabilitatea unei asemenea baterii, evident, se va extinde si asupra celorlalte aparate, utilaje si dispozitive electrocasnice portabile: telefoane, masini, avioane…
In caz ca aveti nevoie de informatii, sau daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentru a o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.
Nu uitati sa sunati inainte la telefon 0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!
[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe maine!