Acumulatori Li-Ion de patru ori mai rezistenti
Acumulatori Li-Ion de patru ori mai rezistenti au fost descoperiti, tot „din greseala” – cum altfel (!), doar si acumulatorii indestructibili despre care am vorbit in articolul precedent au fost descoperiti prin aceeasi „tehnica”: greseala – dar nu de americanii din California ci de chinezii din Beijing – Universitatea Tsinghua, e drept, ajutati de americanii de la Massachusetts Institute of Technology.
Cum s-a intamplat „minunea? Prin… uitare! Vedeti, se intampla si la case mai mari, s- auitat un lot de anozi destinati bateriilor Li-Ion in cuva de tratament cateva ore in plus fata de cat era necesar si, in loc sa arunce tot lotul la cos, chinezii (tot chinezi!) au asamblat acumulatorii in continuare, cu acesti anozi, iar latestele desfasurate dupa, surpriza mare, performantele au fost mult peste cele normale si asteptate: dupa 500 de cicluri complete incarcare – descarcare, capacitatea de inmagazinare prezenta scaderi foarte mici, calculele aratand ca durata de utilizare ar putea fi de patru ori mai mare decat la cei standard.
Sa vedem despre ce este vorba. Cele doua grupe de cercetatori incercau sa utilizeze aluminiul in locul grafitului pentru construirea anozilor, insa acesta, desi are o capacitate mai mare de stocare, nu au fost folositi datorita faptului ca se dilata si se contracta la fiecare ciclu de incarcare – descarcare si astfel se distrugeau destul de repede. In incercarea de a evita formarea unui strat de oxid la suprafata particulelor de aluminiu, au incercat tratarea acestuia intr-o baie de acid sulfuric si oxisulfat de titan, pentru formarea oxidului de titan pe suprafata acestuia, oxidul de titan fiind mai bun conductor electric si mai stabil. Numai ca… cineva a uitat sa opreasca la timp acest proces, care a continuat cateva ore in plus, rezultatul fiind formarea unui strat de nano-particole, la exterior, extrem de rezistent, care poate sa faca fata contractiilor si dilatarilor anodului din aluminiu.
Partea cea mai interesanta este ca noua tehnologie de executia a acestui nou tip de anod nu este mai costisitoare si nici mult mai complexa decat cea a producerii anozilor din grafit, astfel incat se asteapta aparitia, cat de curand, a acestora in acumulatorii de uz comercial, acumulatori Li-Ion de patru ori mai rezistenti.
Dupa cum vedeti, povestea cu Newton si cu marul se repeta si astazi, doar ca sub alta forma! Intamplarea si norocul au rorlul lor in viata cotidiana dar si in cea de cercetare – dezvoltare. In domeniul acumulatorilor, chiar se simtea nevoia!
Daca aveti probleme sau doriti informatii, de orice fel din domeniul IT, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
S-auzim de bine!