Recomandari importante pentru utilizatorii de cloud
Scriam in articolul precedent ca utilizatorii individuali sunt cei mai expusi la riscul de a li se viola intimitatea din cloud, mai ales persoanele publice, nu pentru ca ar detine nu stiu ce secrete importante ci pentru ca ar putea avea informatii care sa alimenteze presa „de scandal”. Evident ca nici ceilalti nu trebuie sa stea foarte linistiti, chiar daca sunt mai putin vizati, pentru ca fiecare poate avea ceva ce nu este pentru ochii oricui, fie un fisier – text in care isi noteaza gandurile si sentimentele, fie poze de la mare, cand s-a intalnit – din intamplare, desigur – cu vecina si i-a aratat o plaja superba, cu nisip extrafin, ceva mai izolata…
Chiar ca ne-specialist intr-ale informaticii, deci ca „simplu utilizator”, poti lua cateva masuri care sa imbunatateasca securitatea fisierelor tale importante aflate in nor. Vom trece in revista cateva dintre ele.
- O vorba din intelepciunea populara spune „paza buna trece primejdia rea”, deci, in primul rand, utilizati parole corespunzatoare, despre formarea si memorarea lor am vorbit in articolele „Ce inseamna si cum se alege o parola” si „Cum aleg o parola buna”;
- Oridecate ori este posibil, nu ezitati sa folositi autentificarea pe doua niveluri;
- Cea mai buna paza este ca fisierele foarte importante sa nu fie acolo unde sunt cautate, deci in cloud, asa incat pastrati-le intr-un loc mult mai sigur, cum ar fi pe unul sau doua stick-uri, DVD-uri sau alte suporturi de stocare.
- Folositi neaparat solutii de protectie Endpoint pentru fiecare dispozitiv pe care il aveti si care are acces la fisierele dumneavoastra din cloud; fiecare dispozitiv este o poarta de acces, asigurati-va ca e bine inchisa!
- Referitor la dispozitivele mobile, este recomandat insistent sa nu pastrati stocate pe ele informatii importante si confidentiale! Este cel mai usor sa fie furat, eventual pierdut, si atunci informatiile vor fi accesate direct, fara nici un efort. Oricum, este de dorit sa aveti instalat pe el un serviciu bun de criptare a adatelor;
- NU setati ca dispozitivele dumneavoastra sa incarce automat in cloud informatiile (fotografii, videoclipuri) pe care le are stocate pe el.
- Atentie mare la utilizarea telefonului mobil pentru deschiderea fisierelor importante! Cel mai probabil, telefonul va realiza o copie a fisierului in memoria proprie iar daca este setat sa transfere automat toate datele in cloud sau la un backup, aceste fisiere vor fi transferate, fara voia dumneavoastra, intr-un loc unde nu le puteti securiza suplimentar si de unde vor putea fi accesate, in cazul unui atac cibernetic.
Nu avem pretentia de a epuiza subiectul cu aceste recomandari importante pentru utilizatorii de cloud, acestea sunt doar cateva idei care ne pot directiona pe calea securizarii informatiilor noastre personale, fiecare fiind liber sa procedeze dupa cum considera ca este mai bine pentru el.
Daca aveti probleme cu sistemele de calcul – orice fel de probleme – va asteptam sa sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii nostri va vor impartasi din experienta si cunoștințele lor vaste, rezolvand prompt si profesionist problemele, garantat!
Intotdeauna, parerea dumneavoastra conteaza pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne comunicati parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
S-auzim numai de bine!