Varsta – problema de siguranta in mediul online
Da, si nu numai virsta „matura” – dupa cum s-ar subintelege – ci si cea „imatura” pot constitui probleme in spatiul online. Cercetarile au impartit utilizatorii de internet in trei categorii: pana in 24 de ani, intre 24 si 45 de ani si peste 45 de ani.
Cercetatorii de la Kaspersky Lab au facut un sondaj pentru a trage niste concluzii referitoare la comportamentul utilizatorilor de internet. Astfel, tinerii pana in 24 de ani sunt cei care fac publice, pe internet, informatii personale, fara sa isi ia foarte multe masuri de protectie desi sunt foarte constienti de pericolele care ii pandesc si le recunosc foarte repede, in timp ce utilizatorii peste 45 de ani sunt cu mult mai reticenti in a publica informatii confidentiale despre ei, cu toate ca nu poseda informatiile necesare pentru a putea identifica o potentiala amenintare cibernetica. In cifre, 83% din tineri fac publice datalii despre ei pe retele online, comparativ cu 53% dintre cei peste 45 de ani.
Pe undeva este un lucru normal, fiind foarte clar ca tinerii sunt mai „repeziti”, mai „vulcanici”, ca nu au rabdare, nici macar atunci cand instaleaza programe, 26% recunoscand ca sar etapa citirii partii referitoare la Termeni si Conditii, caz in care habar nu pentru ce fel de date au dat acces, ce programe „atasate” s-au instalat fara voia sau cunostinta lor sau daca programul instalat va face sau nu modificari in sistemul lor de operare. Din cealalta categorie, a celor mai „rabdatori”, de peste 45 de ani, doar 12% ignora caracterele minuscule cu care sunt scrise textele pentru Termeni si Conditii sau instaleaza programele fara a fi atenti la ofertele secundare de instalare a unor programe gratuite de „intretinere” a computerului sau jocuri, care mai fac si altceva decat ceea ce spun! Mai mult, 24% dintre tineri dezactiveaza antivirusul daca acesta il impiedica sa instaleze programul dorit, fata de 13% dintre maturi.
Totusi, tinerii sunt mai experimentati in a detecta posibilele fisiere periculoase. Un experiment (descarcarea unui fisier audio, in patru variante – .wav, .mp3, .aac si .exe), a relevat ca 30% din cei tineri si 42% din maturi, au aleas fisierul posibil a fi periculos, cel cu extensia .exe.
Comportamentul foarte liber al tinerilor in mediul online ii face foarte vulnerabili, in anul 2015 57% au fost afectati de malware, fata de numai 34% din cei mai in varsta.
David Emm – Principal Security Researcher la Kaspersky Lab este de parere ca “nu există niciun înlocuitor pentru instinctul de conservare online. Este important ca utilizatorii de toate vârstele să fie atenți în mediul online și conștienți de potențialele amenințări, indiferent cât de des folosesc Internetul și pentru ce. De asemenea, aceștia trebuie să aibă instalată o soluție de securitate care să le ofere protecție totală atunci când descarcă și instalează fișiere și comunică online.”
Daca aveti probleme cu sistemele de calcul – orice fel de probleme – va asteptam sa sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii nostri va vor impartasi din experienta si cunoștințele lor vaste, rezolvand prompt si profesionist problemele, garantat!
Intotdeauna, parerea dumneavoastra conteaza pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne comunicati parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
S-auzim numai de bine!