Ce inseamna si cum se alege o parola!
La fiecare pas, ti se cere sa deschizi un cont, pentru avea acces la anumite facilitati, pentru a putea citi sau descarca ceva sau pentru a-ti spune parerea, pe anumite bloguri ori pentru a fi informat de locurile de munca noi aparute, care ti se potrivesc! De fiecare data cand deschizi un cont, este nevoie sa alegi/introduci un cuvant special, pe care il stii doar tu, o parola/password. Aceasta parola iti trebuie apoi pentru a intra in conturile proprii de e-mail, internet banking sau… jocuri, sau chiar pentru a putea deschide calculatorul/laptopul! Va trebui, la un momen dat, sa tii minte zeci de parole, pentru ca tendinta de a utiliza o singura parola pentru mai multe conturi este absolut gresita, pentru ca odata sparta de un hacker, acesta va avea acces si la toate celelalte conturi unde ai mai folosit-o. Si nu trebuie trecut cu vederea faptul ca parola trebuie sa fie BUNA, nu orice fel de parola! Dar ce inseamna si cum se alege o parola? Dupa cum ii spune si numele in limba engleza, password insemnand, in traducere, „cuvant de trecere”, este o insiruire de caractere, obisnuite si speciale – nu chiar un cuvant! – care trebuie sa fie cat mai complexa posibil pentru a ingreuna la maximum spargerea ei prin marirea timpului de aflare a ei, pentru ca, teoretic, orice parola poate fi sparta daca ai suficient timp la dispozitie!
Daca alegi o parola simpla, gen „123456” sau cu caracter personal – data nasterii, numele mamei sau iubitei – cei din jur pot sa o ghiceasca foarte repede, fara prea mari eforturi. Daca parola este constituita de un cuvant normal, poate fi descoperita foarte usor cu ajutorul unui soft care o compara cu toate cuvintele dintr-un dictionar. Chiar daca esti convins ca ai pus o parola „tare” pentru ca ai format-o din litere si cifre care nu alcătuiesc un cuvant cu sens, ei bine, te inseli! Poate si aceasta sa fie sparta foarte usor cu un programel care incearca toate combinatiile din literele alfabetului si cele zece cifre, luate cate „n”, in care n este numarul de caractere ale parolei. O prima remarca: parola este cu atat mai greu da spart cu cat „n” este mai mare! Cu alte cuvinte o parola de 3 caractere (n=3) poate fi sparta intr-o secunda in timp ce una de 14 caractere (n=14) poate fi sparta dupa aproximativ un an!
Se pare ca devine din ce in ce mai complicat, va veti zice, intentionand sa nu mai pierdeti vremea citind continuarea acestui articol despre ce inseamna si cum se alege o parola, dar eu va asigur ca nu este deloc asa, este foarte usor de constituit o parola buna, este foarte usor sa faceti parole DIFERITE pentru multe, foarte multe conturi si este usor sa le si memorati, pentru ca toate au o logica! Mai mult: o sa va placa si o sa va distreze sa faceti cate o parola buna pentru fiecare cont personal! Ei, ce ziceti? Ne vedem in Cum aleg o parola buna, da?
Spor in toate!