Parametrii de functionare SMART

Parametrii de functionare SMART

 

Dupa cum remarcam in articolul precedent, sistemul ne reveleaza o foarte mare cantitate de informatii, din care o mare parte nu le cunoastem nici macar denumirea, fara sa mai vorbim de semnificatia parametrilor sau de interpretarea lor. Mai spuneam ca acest lucru este mult ingreunat si de faptul ca apar multe incoerente datorita producatorilor, care utilizeaza definitii si masuratori diferite. Din multitudinea de parametrii oferiti, unii sunt mai importanti decat ceilalti si pe aceia vom incerca sa ii discutam si sa aflam la ce ne ajuta sa cunoastem valorile normale, minime sau maxime.

Functionarea hard disk-ului este monitorizata continuu prin intermediul mai multor senzori iar valorile sunt masurate prin folosirea unor algoritmi speciali, urmand apoi optimizarea lor. Intotdeauna, la parametrii de functionare SMART, vom intalni urmatoarele campuri, care au semnificatiile descrise in continuare.

Parametrii de functionare SMART

Parametrii de functionare SMART

  • Identifier: reprezinta definitia atributului, identificarea lui si are o semnificatie standard, luind valori intre 1 si 250. Ca un exemplu, perioada de functionare este reprezentata de atributul ID 9. Mentionam, insa, ca vor fi furnizate atat numele cat si descrierea atributului.
  • Data: sunt valorile masurate de senzori sau contori; sunt cele utilizate de algoritmii creati de fiecare producator. Nu prezinta interes pentru utilizatorul obisnuit.
  • Value: reprezinta valoarea atributului in momentul respectiv. Numarul este calculat pe baza datelor culese si va scadea odata cu trecerea timpului (in functionare); este variabil, functie de producator, putand lua valoarea 100, 200 sau 253.
  • Threshold: este valoarea cea mai mica (pragul minim) a atributului, care daca este atinsa indica faptul ca hard disk-ul este in situatia de defectiune iminenta.
  • Worst: cea mai mica valoare pe care a luat-o atributul de la inceputul functionarii.
  • Flags: este scopul pe care il are atributul respectiv. Este o „eticheta” stabilita de fiecare producator in parte, deci vor fi diferite pentru hard disk-uri ale unor producatori diferiti.

Atributele pot fi critice sau statistice. Atributele critice „prevad” aparitia unei defectiuni in perioada imediat urmatoare (cum ar fi ID 5 – numarul de sectoare instabile) iar atributele statistice sunt doar informative, fara sa aiba vreo influenta asupra starii de „sanatate” a hard disk-ului (cum este ID 174 – numarul caderilor de tensiune).

Atributele acestor parametrii de functionare SMART care prezinta interes pentru utilizatorii comuni sunt „Value”, „Threshold” si „Flags”, cu mentiunea ca valorile mici ale acestora semnifica probleme de fiabilitate.

 

Despre Alti parametrii SMART si semnificatia lor, in articolul de maine!

 

Daca aveti vreo problema cu sistemul dumneavoastra de calcul, oricare ar fi el, sunati la PC Laptop0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor testa rapid si profesionist hard disk-ul sau intregul sistem si veti sti daca aveti sau de ce sa va ingrijorati.

Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.

 

S-auzim numai si numai de bine!

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.