Alti parametrii SMART si semnificatia lor

Alti parametrii SMART si semnificatia lor

 

Alti parametrii SMART si semnificatia lor - Temperatura

Alti parametrii SMART si semnificatia lor – Temperatura

In afara parametrilor despre care am discutat in articolul precedent, un alt parametru de fiabilitate care prezinta o importanta deosebita pentru fiecare utilizator este temperatura dard disk-ului. In general o temperatura mai mare de 60 de grade Celsius se considera a fi daunatoare si creste foarte mult iminenta aparitiei unei malfunctionari, astfel incat, daca este necesar, este indicata ventilarea zonei hard disk-ului.

Alti parametrii SMART si semnificatia lor - ID 05

Alti parametrii SMART si semnificatia lor – ID 05

Unul dintre cele mai importante atribute, care permite identificarea foarte timpurie a aparitiei posibilelor defectiuni este ID 5 – Reallocated Sector Count, adica numarul de sectoare realocate. Cand un sector este descoperit a fi defect (bad), acesta va fi marcat si nu se va mai scrie pe el, in schimb se va aloca un sector nou, intr-o zona special rezervata acestui scop. Cu cat sunt mai multe sectoare realocate, cu atat sansa ca hard disk-ul sa se strice in viitorul apropiat este mai mare. Intr-unn fel, acesta reprezinta gradul de uzura al hard disk-ului (vezi foto).

 

Un alt atribut care trebuie urmarit foarte atent este ID 197 – Current Pending Sector Count, adica numarul de sectoare care sunt posibil deteriorate, care prezinta erori de scriere si care sunt in asteptare pentru a fi realocate.

Alti parametrii SMART si semnificatia lor - Setarea disponibilitatii in BIOS

Alti parametrii SMART si semnificatia lor – Setarea disponibilitatii in BIOS

Un ultim atribut care este deosebit de important si care este tratat corespunzator de toti producatorii de hard disk-uri (spre deosebire de precedentul, care este tratat diferit de algoritmii producatorilor) este cel al erorilor irecuperabile: ID 187 – Reported Uncorrectable Errors. Cred ca denumitea nu mai necesita nici un comentariu, fiind foarte clar ca daca apar valori la acest parametru trebuie sa facem urgent o salvare de siguranta si sa achizitionam un alt hard disk.

 

In speranta ca acum sunteti convinsi de utilitatea acestei facilitati a hard disk-urilor moderna, trebuie specificat ca, daca vreti sa o folositi, este necesar sa o activati din BIOS (vezi foto), altfel… tot efortul producatorilor este inutil!

 

Pentru ca subiectul este deosebit de important, vom continua seria articolelor pe aceasta tema cu Programe de diagnosticare a le hardurilor care utilizeaza SMART.

 

Daca aveti vreo problema cu sistemul dumneavoastra de calcul, oricare ar fi el, sunati la PC Laptop0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor testa rapid si profesionist hard disk-ul sau intregul sistem si veti sti daca aveti sau de ce sa va ingrijorati.

Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.

 

S-auzim numai si numai de bine!

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.