Hardul tau este SMART

            Hardul tau este SMART?

 

Hardul tau este SMART ? - verifical periodic

Hardul tau este SMART ? – verifica-l periodic

Daca este, adica daca are S.M.A.R.T., atunci da, este „smart”, pentru ca aceasta tehnologie de analiza si raportare prin auto-monitorizare  este una foarte benefica pentru ca poate previziona iminenta unor defectiuni si, prin aceasta, evitarea pierderii de date. Aceasta tehnologie a aparut in anul 1992 si este prezenta in toate had disk-urile IDE sau SATA si, evident, in cele SSD.

Notiunea a aparut in anul 1981, cand George T. Doran a denumit astfel modul de a descrie scopurile si obiectivele conducerii, acronimul semnificand Specific, Measurable, Assignable, Realistic si Time-related, pe romaneste Specifice, Masurabile, Accesibile si incadrate in Timp. In timp, aceasta a ajuns sa fie utilizata si in alte domenii astfel incat, in domeniul informatic, mai precis in cel al monitorizarii functionarii hard disk-urilor: Self-Monitoring Analysis and Reporting Technology, adica Tehnologia de Analiza si Raportare prin Auto-Monitorizare (in romaneste TARAM (!) ). Majoritatea marilor producatori de hard disk-uri – Samsung, Seagate, Maxtor, Western Digital, Kingston Hitachi, Fujitsu – ofera aceasta tehnologie in produsele lor.

Acest sistem de analiza ofera o cantitate foarte mare de informatii, insa, datorita producatorilor, care utilizeaza masuratori si definitii absolut diferite, apar si foarte multe incoerente in statisticile oferite. Pentru exemplificare, unii producatori masoara timpul in ore iar altii in minute. Astfel avem la dispozitie o multime de date, atribute si variabile despre care nu stim deloc in ce fel si cat de importante sunt pentru noi, utilizatorii. De aceea este bine sa stii daca hardul tau este SMART.

Hardul tau este SMART - sau a murit?

Hardul tau este SMART – sau a murit?

Important! Defectiunile care pot aparea sunt clasificate in doua mari categorii: previzibile si imprevizibile. Cele imprevizibile sunt cele de genul celor cauzate de proasta functionare a retelelor electrice de alimentare cu energie si pot sa apara sau nu (mai bine nu, speram noi :) ) iar cele previzibile sunt cele care apar si se dezvolta (evolueaza, in general se inrautatesc) odata cu trecerea timpului. Tehnologia S.M.A.R.T. ajuta doar la prevederea defectiunilor previzibile care pot aparea in timp, aceasta monitorizand evolutia in timp a unor parametri despre care se stie de la inceput ca scad, de la producerea hard disk-ului, pana la o valoare care ne avertizeaza ca trebuie schimbat.

Despre „Parametrii de functionare S.M.A.R.T.“,  in articolul de maine!

 

Daca aveti vreo problema cu sistemul dumneavoastra de calcul, oricare ar fi el, sunati la PC Laptop0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor testa rapid si profesionist hard disk-ul sau intregul sistem si veti sti daca aveti sau de ce sa va ingrijorati. SMAR

Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.

 

S-auzim numai si numai de bine!

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.