Despre criptarea asimetrica
Despre criptarea asimetrica se poate spune, de la bun inceput, ca a aparut datorita procedurii, nemaipomenit de complicate – chiar imposibile, uneori – de a transfera cheile private (secrete) de criptare, in cazul cheilor simetrice, utilizand un canal sigur de transport. Trebuia gasita o modalitate de a comunica criptat, pe un canal nesigur, fara a schimba cheile de criptare, lucru pe care l-au facut in anul 1976 profesorul Martin Hellman si studentul sau Whitfield Diffie, de la Univerditatea Stanford. Despre criptarea asimetrica – denumita si Public key encryption – se poate spune ca este definita de existenta a doua chei: o cheie privata (care trebuie sa ramana secreta) si o cheie publica, distribuita pe internet, pe servere speciale, deci cunoscuta de toata lumea. Aceasta pereche de chei, dupa cum am vazut in unul din articolele anterioare – Un program deosebit de criptare – GNU Privacy Guard – se pot obtine cu acest program, in mod automat.In acest mod, daca se doreste transmiterea unor informatii catre un destinatar anume, se utilizeaza cheia sa publica si in mod sigur nimeni nu va putea decripta fisierul decat posesorul perechii acestei chei publice, adica destinatarul. Trebuie mentionat ca aceste doua chei – pereche sunt, din punct de vedere matematic foarte strans legate, insa nici una nu provine din cealalta, iar criptarea nu functioneaza doar cu una din aceste chei.
Dezavantajul major al acestui sistem de criptare este acela ca sunt mai inceti decat algoritmii simetrici, mult mai inceti: de aproximativ 1000 de ori mai inceti! 🙂
Al doilea dezavantaj este reprezentat de dimensiunea cheilor. Cea mai mica dintre cheile algoritmului asimetric este de 1024 de biti, care corespunde cu o cheie de 80 de biti in algoritmul simetric si care deja au fost depasite („sparte”). Urmeaza cheia de 2048 biti, care corespunde cu 112 biti ai cheii simetrice si care se prevede ca va putea fi sparta undeva in jurul anului 2030, cheia de 3072 biti, corespunzatoare cu cheia simetrica de 128 biti, prevazuta a fi depasita dupa anul 2030 si ultima, cheia asimetrica de 15.360 biti (!), care corespunde cu cea de 256 biti, care se presupune ca nu va fi sparta niciodata. De retinut ca o cheie asimetrica de2048 de biti, NU este mai sigura decat o cheie simetrica de 128 biti.
In urmatorul articol vom discuta, concret, despre „Algoritmii de criptare asimetrici”.
In caz ca aveti nevoie de informatii, sau daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.
Nu uitati sa sunati inainte la telefon 0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!
[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe maine!