Despre criptografie si scopul acesteia
Despre criptografie si scopul acesteia nu cred ca trebuie sa fie spuse foarte multe cuvinte, inca din cele mai vechi timpuri facandu-si cunoscuta prezenta, datorita necesitatii de a ascunde o informatie de cei carora nu li se adreseaza, definitia data de unul dintre cei mai renumiti criptografi din lume, Bruce Schneider, spunand totul: criptografia este „arta de a pastra un mesaj secret” (the art of keeping a message secret). Criptarea se face prin intermediul unui algoritm de criptare – despre care tocmai am vorbit in precedentele articole – care este o functie matematica care se aplica tat datelor clare cat si cheii de criptare. Dar ce este cheia de criptare? Cheia de criptare este un sir de caractere care se maesteca impreuna cu datele clare si asupra carora se aplica, dupa cum am spus mai sus, algoritmul de criptare. Algoritmul de criptare trebuie sa fie public, functia matematica ce sta la baza lui fiind cunoscuta, securitatea se obtine datorita lungimii cheii si nu secretului algoritmului sau a modului lui de functionare. Aici trebuie mentionat ca exista un concept, denumit ”Strong Cryptography” care arata ca mesajul clar nu poate fi obtinut, in nici un mod, din mesajul criptat, fara utilizarea cheii. Pentru exemplificare, putem spune ca algoritmul AES este Strong pentru ca nu s-a depistat nici o vulnerabilitate iar un atac tip „brute force”, cu tehnologia si puterea de calcul de astazi, dureaza cateva miliarde de ani, pentru o cheie de 256 de biti! Ca o gluma, Bruce Schneider spunea ca exista doua tipuri de criptografie: cea care o impiedica pe sora ta sa-ti citeasca scrisorile si cea care impiedica Guvernul sa o faca. Aceasta din urma este Strong Cryptography.
Dar, sa ne intoarcem la… algoritmii nostri 3 DES si Blowfish.
3 DES este foarte asemanator cu DED, despre care am vorbit in articolul precedent, cu deosebirea ca, pentru a ajunge la mesajul criptat, textul clar trece prin trei cicluri de criptare, fiecare cu o alta cheie, deci va avea, in final, trei chei de 56 de biti. Actualmente este clasificat ca fiind nesigur pentru ca a fost „spart”.
Blowfish a fost creeat in anul 1993 de catre sus-numitul Bruce Schneider, are chei de lungime intre 32 si 448 (!) de biti, nu a fost spart niciodata, este considerat foarte sigur si este utilizat cu succes in programele de tip enterprise.
In urmatorul articol vom aborda cealalta ramura a criptarii: Despre criptarea asimetrica.
In caz ca aveti nevoie de informatii, sau daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.
Nu uitati sa sunati inainte la telefon 0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!
[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe maine!