Algoritmii de criptare asimetrici
Algoritmii de criptare asimetrici sunt, dupa cum am vazut in articolul prezentat ieri, foarte lenti si au chei de criptare foarte mari, marimea acestora neconstituind o garantie a unei mai mari securitati a mesajului criptat.
In fond, ce se cere de la un mesaj criptat? Doar patru lucruri:
- Confidentiality – confidentialitatea, adica utilizarea unei chei de criptare si a unui algoritm corespunzator, astfel incat sa nu fie posibila decriptarea lui fara cheia corecta. Algoritmul este necesar sa fie public, la indemana tuturor, iar cheia de criptare trebuie sa fie secreta!
- Autenthication – autentificarea dintre destinatie si sursa, adica a celor implicati in acest transfer de informatii criptat, se poate garanta prin utilizarea semnatura digitala si certificatele digitale. Autentificarea mutuala este presupusa a fi autentificarea sursei fara destinatie si autentificarea destinatiei fara sursa.
- Integrity / Anti – Tampering – Integritatea mesajului, adica asigurarea destinatarului ca mesajul nu a fost modificat pe parcurs, intre expeditor si destinatar, voit (modificare intentionata) sau ne-voit (descarcare cu erori, copiere cu erori etc.), criptarea mesajului negarantand si integritatea acestuia. Verificarea integritatii mesajului se face prin intermediul functiei „hash” (SHA1, MD5…) si cu semnatura digitala.
- Non – repudiation sau Non – impersonalization – Non repudierea este garantarea ca mesajul pe care il primeste destinatarul este chiar cel trimis de expeditor si nu de o alta persoana care s-a substituit acestuia. Pentru a asigura aceasta se foloseste semnatura digitala, precum si certificatele digitale.
Din toate aceste considerende, dar si din altele, expuse anterior, s-a ajuns la criptarea care u tilizeaza algoritmii de criptare asimetrici, dintre care cei mai cunoscuti si utilizati sunt Diffie-Helman, RSA, ElGamal si DSA.
Algoritmul Diffie-Helman genereaza o cheie simetrica in doua parti, A si B, utilizand un canal nesigur, care va fi utilizata mai apoi pentru o criptare simetrica. Atentie! Aceasta metoda NU cripteaza date!
ElGamal este un unul dintre algoritmii de criptare asimetrici utilizati in practica, foarte asemanator ci Diffie-Helman – genereaza doua chei care vor fi utilizate pentru criptarea simetrica.
RSA este, fara indoiala, cel mai utilizat in practica si in prezent fiind implementat in majoritatea aplicatiilor de comert electronic, e-mail securizat, criptare de fisiere etc. A fost proiectat de Ronald Rivest, Adi Shamir si Leonard Adleman – de aici si numele – in anul 1977.
DSA (Digital Signature Standard) est eun algoritm de criptarea utilizat pentru obtinerea semnaturilor digitale folosite pentru autentificarea mesajelor.
Daca tot am pomenit de „hash” ca metoda de verificare a integritatii mesajului, in articolul urmator vom afla „Ce este aceea HASHING”, acest subiect incadrandu-se in tema discutata pana acum, fiind un algoritm criptografic!
In caz ca aveti nevoie de informatii, sau daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.
Nu uitati sa sunati inainte la telefon 0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!
[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe maine!