Un program deosebit de criptare – GNU Privacy Guard

Un program deosebit de criptare – GNU Privacy Guard

 

Un program deosebit de criptare - GNU Privacy Guard pentru OS X

Un program deosebit de criptare – GNU Privacy Guard pentru OS X

Un program deosebit de criptare – GNU Privacy Guard – este de fapt o implementare open source a suitei criptografice Pretty Good Privacy (PGP), sub licenta GPL, care a fost sustinuta consistent de guvernul Germaniei. GnuPG este, de fapt, o implementare gratuita a standardului definit de RFC 4880 al IETF.

Modul de utilizare este relativ simplu, GnuPG cripteaza fisierele folosind chei generate individual, iar utilizatorii fac schimb de chei, prin diverse metode, cum ar fi serverele de chei de pe internet. Cunoscand o cheie publica, un utilizator va putea trimite fisiere / mesaje pe care numai cel caruia ii este destinat il poate deschide. Mai mult, utilizand semnatura primita printr-un e-mail, se poate verifica daca mesajul este cel original, dar chiar si identitatea celui care a trimis-o!

Versiunea de baza este cea cu linie de comanda, insa exista nenumarate versiuni care au interfata grafica, cu care, desigur, va veti descurca de minune, indiferent de sistemul de operare: Windows, Linux sau OS X. In continuare vom afla despre multele si importantele functii pe care le mai are GnuPG, precum si comenzile care trebuie introduse de la linia de comanda, pentru a obtine rezultatul dorit. Evident ca le vom selecta, in acest articol, pe cele mai uzuale, spatiul meu si timpul dumneavoastra fiind destul de limitate 😀 , in urmatorul articol, denumit „Utilizarea programului de criptare GnuPG” urmand sa vedem, dupa cum am mentionat mai sus, realizarea acestor functii prin introducerea de instructiuni la linia de comanda.

Vom discuta despre generarea unei perechi de chei (publica si privata), despre criptarea simetrica si asimetrica, precum si de decriptarea fisierelor criptate astfel, despre semnatura digitala si verificarea ei, listarea cheilor private in key – ring, importarea cheilor publice dintr-un fisier sau de pe un server de chei etc.

Daca aveti nelamuriri, sau daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu  – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in  zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.

Nu uitati sa sunati inainte la telefon  0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!

[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]

Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.

Pe maine!

 

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.