Calculator sau multifunctional ?
Despre calculatoarele cuantice am mai discutat, noutatile nu apar atat de repede sau nu sunt popularizate atat de repede. Ultima informatie semnificativa, care este un pas inainte spre adevaratul computer cuantic, a fost realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Noul Wales de Sud, din Australia, care au creat, intr-un cip de siliciu, o versiune cuantica a unui cod sandard de computer. Acesta realizare arata, fara nici un dubiu, ca se poate construi, realmente, un computer cuantic.
Integrarea lumii virtuale in lumea reala este un pas realizat de Microsoft prin realizarea unei casti – Microsoft HoloLens – cu Windows Holographic, si a unui program – HoloStudio – cu care utilizatorii vor crea ei insisi hologramele pe care le doresc sau de care au nevoie. Este de asteptat ca acest HoloLens, intr-un viitor nu foarte indepartat, va inlocui computerul personal, televizorul si chiar alte componente compatibile I.o.T.! Ce face HoloLens? Sunt „primii ochelari holografici computerizati autonomi” – spune Microsoft, acestia putand fi utilizati fara sincronizare cu computerul sau smartphonul. Cu ajutorul unui procesor de imagine creeaza holograme, adica imagini tridimensionale ale unor obiecte, care pot fi vazute in mediul din jur (pe o masa, spre exemplu) si asupra carora se poate actiona in sensul rotirii sau a modificarilor dimensionale ori chiar a formei, cu ajutorul miscarii mainilor (a degetelor, mai precis) sau a ochilor! Demo-urile prezentate de Microsoft prezinta (si se adreseaza) segmentului „muncitor” nu numai de gaming, prezentand scanari / holograme ale unui os rupt sau ale unei motocicleta in curs de proiectare. Asta nu inseamna ca nu au fost scoase pe piata si prezentari de aplicatii pentru gaming, acesta fiind un segment deosebit de important, mai ales dupa esecul conceptului Kinect.
Compania cea mai receptiva la acest gen de gadget de top este ASUS, care, in colaborare, evident, cu Microsoft va crea si va lansa pe piata – varianta Microsoft este doar pentru dezvoltatori, pretul ei fiind in jurul a 3000 $ – un headset pentru utilizatorii obisnuiti, deci o varianta la un pret accesibil.
Se pare ca este o noua si neobisnuita politica a Microsoft de a investi in acelasi timp, in doua concepte si firme concurente. Microsoft, impreuna cu ASUS, lucreaza la un nou headset AR dar si pentru VR, in 2016 fiecare headset Oculus Rift va fi la pachet cu un controller Xbox One, care va controla aplicatiile si jocurile din realitatea virtuala. Se pare ca pentru a explora realitatea virtuala prin Oculus Rift – dispozitiv exclusiv pentru computere desktop – este necesara achizitia unui sistem nou, optimizat si ca acest „pachet” ar costa in jurul la 1500 $.
Alex Kipman, seful proiectului Windows Holographic, a spus ca „hologramele pot deveni o parte a vietii noastre cotidiene” si cred ca nu mai departe de anul 2016 aceasta previziune va deveni o realitate!
Daca va intereseaza informatii sau sfaturi practice, gen „cum sa…”, intrati pe sectiunea „BLOG” a site-ului PC Laptop, iar daca aveti necazuri cu laptopul sau calculatorul, sunati imediat la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si inginerii nostri va vor consilia cu profesionalism!
Va steptam cu drag!