Posibilitatile calculatoarelor cuantice
Calculatorul cuantic este un echipament cu posibilitati noi si interesante, am putea spune aproape infinite daca facem o comparatie cu computerul clasic. Exemplificand, reamintim ca pentru comunicarea securizata se foloseste criptarea cu asa-numitele „chei de criptare” (prin protocolul HTTPS) care sunt foarte greu de decriptat: pentru chei de 128 biti dureaza cateva zile, insa pana la trei luni, pentru 768 biti, utilizand 100.000 de calculatoare, iar daca utilizam o cheie de 2048 biti, totul va dura 6,4 milioane de miliarde de ani (64 de quatralioane), ceea ce inseamna (daca avem in vedere ca varsta universului este estimata la 13,75 miliarde de ani) ca procesul va fi de 468.481 de ori aceasta perioada! (A se vedea https://www.digicert.com/TimeTravel/math.htm). Mai ramane de specificat ca un computer cuantic poate efectua aceasta operatie intr-un timp de ordinul minutelor!
Panica a intervenit – dupa cum am spus in articolul precedent – cand s-a realizat faptul ca, in acest caz, toate operatiile criptate (operatii bancare, operatii online, tot comertul electronic, in final) pot fi decriptate in cateva secunde in loc de zile sau ani. Cum se petrec lucrurile, de fapt? La fiecare tranzactie online, toate informatiile sunt criptate utilizand un sistem de factorizare a numerelor; banca alege doua dintre acestea, le inmulteste intre ele si iti trimite rezultatul, care este cheia de criptare iar pentru decriptare este necesar sa se cunoasca cele doua cifre initiale, ceea ce este enorm de greu de depistat pentru ca trebuie sa se factorizeze acest numar, ceea ce dureaza extrem de mult… adica dura extrem de mult pana acum, pana la computerele cuantice. Cu acesta, dureaza cateva secunde! Dar… panica nu a durat foarte mult pentru ca a aparut si rezolvarea problemei: echipa de la IBM a doctorului Charles Bennett a elaborat un sistem in care bancile puteau utiliza, in transmiterea cheii de criptare, informatiile cuantice intr-un mod care este absolut neinterceptabil. Cum? Simplu! Qbitii sunt foarte „fragili”, ei se transforma in biti „normali” (adica 0 sau 1, stabili) la orice incercare de a masura sau determina starea in care se afla. Deci, daca la receptor ajunge un semnal alterat, inseamna ca mesajul a fost interceptat; e suficient, deci, sa se includa in mesaje un semnal de test pentru a fi siguri ca nimeni nu va putea intercepta comunicatia.
In prezent exista multe firme de comert online sau banci care utilizeaza retelele cuantice pentru a-si securiza comunicatiile intre sediile filialelor sau sucursalelor proprii.
In aceasta noua si fascinanta lume, lumea fizicii cuantice, totul este diferit de ceea ce stim si vedem noi in fiecare zi, totul este ca intr-un vis SF dar sa nu uitam ca mai bine de trei sferturi din ce citeam acum 60 de ani in literatura SF (in 1955 nu exista televiziune! Abia in 1956 a inceput sa emita iar aproape 10 ani mai tarziu, in 1965, erau abia 400000 de abonati!) sunt acum realitati… banale. Nimeni nici macar nu-si putea imagina, pe atunci, despre televizorul pe care il aveti acum in buzunar!
Dar, sa mergem mai departe cu posibilitatile calculatoarelor cuantice, la Internetul cuantic!