Brillo si Weave, primii pasi spre IoT

Brillo si Weave, primii pasi spre IoT

 

Brillo, noul sistem de operare bazat pe nucleul Linux din Android, a fost anuntat pentru prima data la Conferinta Google I/O pentru dezvoltatori din luna mai a acestui an, si va fi parte a

Brillo si Weave, primii pasi spre IoT

Brillo si Weave, primii pasi spre IoT

sistemului de dispozitive „smart” pe baza de Android, comunicand cu acestea prin intermediul limbajului Weave. Este un sistem mult simplificat pentru a putea fi rulat si pe aparate modeste, lasand dezvoltatorii sa-si dezvolte metodele de securizare proprii. In acelasi timp, Weave va permite programatorilor sa creeze programe care sa functioneze atat in cloud cat si pe aparatele sau obiectele Internet of Things, indiferent de sistemul de operare propriu. Weave nu va fi dependent de Brillo ci va putea fi introdus in orice sistem de operare, deci va fi un limbaj simplu, descriptiv, care va putea sa asigure interconectarea si cu protocoalele de acest tip ale celorlalti dezvoltatori. Weave va avea si un set de API-uri („schemas”) cross platform si instructiuni universale, pentru fiecare sistem de operare, respectiv aparat electrocasnic.

 

Ca o exemplificare a ceea ce poate face un dispozitiv IoT, o sa prezint ceva special, care are menirea de a va proteja casa! Se numeste „Cujo”, este mic-micut, sta conectat la router si are „in primire” tot ce este in casa si conectat la internet: telefoane smart, calculatoare, lptopuri, monitoare pentru noi-nascuti, sisteme de siguranta si alarma, camere de luat vederi, aparate de monitorizare a conditiilor atmosferice, sisteme de mentinere a conditiilor climaterice din locuinta etc. Daca toate sunt in regula, conform specificatiilor consemnate de utilizator, Cujo e cuminte, dormiteaza… Indata ce un parametru iese din limite, daca apar comportamente atipice sau daca se sesizeaza o intruziune

Brillo si Weave, primii pasi spre IoT

Brillo si Weave, primii pasi spre IoT – CUJO

in perimetrul supravegheat, Cujo ia masuri drastice: ori inchide aparatul cu pricina, ori blocheaza portile, usile si ferestrele functie de tipul anomaliei. Totodata, desigur, ia legatura cu tine, oriunde te-ai afla, prin smartphon si iti transmite toate detaliile evenimentului petrecut in locuinta.

Si mai are o calitate remarcabila: se adapteaza extraordinar de bine la noutati, deci va accepta si comunica cu orice nou device aparut in casa, cu singura conditie, pe care am spus-o mai sus, sa fie conectat la internet.

 

Ne asteapta un viitor pe care doar cititorii de literatura SF si-l pot imagina! Lampile ne vor comunica timpul cat mai tine becul, baia daca am uitat apa curgand iar autoturismul ne va face programarea la service pentru ziua cand va trebui sa fie schimbat uleiul… E drept ca Romania este putin in urma UE in ce priveste utilizarea internetului (48% fata de 75%) dar este in crestere! Si, sa nu uitam ca Romanaia are cel mai bun (rapid) internet din Europa! Iar in Romania: Ploiesti, Iasi si… Bucuresti! :)

 

Viitorul, in urmatorii cinci ani pare sa fie… IoT si Samsung! Cititi!

 

 

Navigare placuta!

 

 

 

 

 

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.