Recuperarea datelor de pe hard disk

Recuperarea datelor de pe hard disk

 

Cateodata, cu toata „vigilenta” noastra, sau datorita unui incident / accident inevitabil si independent de vointa noastra, se intampla sa ajungem in situatia de a pierde date importante aflate pe hard disk-ul laptopului. In general, hard-urile dau semne ca a aparut o disfunctionalitate si ca exista riscul de a se defecta intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat, si despre acest aspect am discutat in articolul „Diagnosticarea hard disk-ului” iar despre  ce se poate intampla cu el, in „Defectiunile hard disk-ului”. De asta data vom incerca sa va aratam in ce cazuri se pot recupera date si in ce cazuri nu, cat de dificil sau de usor este si de ce aceasta operatie este relativ scumpa – spun „relativ” pentru ca aceasta apreciere depinde de sistemul de referinta, respectiv de importanta datelor pe care sperati sa le recuperati, unele dintre ele fiind chiar nepretuite, fiind dispus sa platiti oricat pentru a nu le pierde. Se pot recupera date si de pe SSD-uri sau carduri de memorie.

Recuperarea datelor de pe hard disk

Recuperarea datelor de pe hard disk

Defectele logice, cum ar fi formatarea accidentala a hard-ului, stergerea datelor, din greseala sau de catre un virus, ori coruperea lor, sunt defectele cu cele mai mari sanse de a fi recuperate datele, pentru aceasta utilizandu-se programe speciale. Aceste hard disk-uri sunt functionale, nu au defecte de suprafata sau alte defecte mecanice. Recuperarea se face, deseori, in totalitate, urmand apoi refacerea hardului si rescrierea pe el a fisierelor salvate.

Recuperarea datelor de pe hard disk cu defectiuni electrice sunt mai greu de recuperat, aceasta operatie necesitand echipamente speciale cu care sa se acceseze suprafata platanelor. La hardurile mai vechi recuperarea era mai simpla pentru ca se putea inlocui partea electronica – PCB – cu una de la un hard bun; actualmente PCB-ul este unic, la fiecare hard in parte.

Una dintre cele mai dificile recuperari de date se face de pe hard disk-urile la care se defecteaza firmware-ul (program de control si comanda a hard disk-ului) , pentru ca nu se mai pot accesa datele de pe hard decat cu echipamente speciale si necesita si specialisti cu inalta calificare.

Cele mai frecvente cereri de recuperarea datelor de pe hard disk se intalnesc pentru hard disk-urile cu defecte fizice, mecanice, acestea fiind si cele mai greu de recuperat, in majoritatea cazurilor neputandu-se recupera decat partial datele. In acelasi timp, sunt si defectele care „se anunta” din timp, prin sunete diferite, astfel incat, in mod obisnuit, se pot lua masuri, din timp, prin backup-uri, salvari pe suporturi externe si predarea la un service pentru reconditionare, in acelasi timp economisindu-se si timp si bani! Atentie! IN NICI UN CAZ nu se deschide hard disk-ul! Acest lucru se face doar in Clean Room, unde „concentratia” de praf este de maximum 100 particule intr-un metru cub de aer (in mod obisnuit, intr-o camera curata, exista cam 2,5 milioane de particule pe metru cub!). Din aceasta cauza, acestea sunt si cele mai scumpe, desi nu exista recuperare 100% decat in cazuri foarte rare.

Daca aveti probleme cu recuperarea datelor de pe hard disk, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 sau aduceti-l la la unul din sediile PC Laptop din Crangasi – str. Vintila Mihailescu Nr.7, sector 6 sau Dristor – Mihai Bravu – str. Racari nr.14, Bloc.44, Sc.1, ap.3, interfon 03.

 

Va asteptam!

 

 

 

 

 

 

 

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.