Realizarea matricii RAID in Linux
Realizarea matricii RAID in Linux se poate face, teoretic, pentru orice tip de configuratie, insa practica impune cateva combinatii pentru discuri sau partitii mult mai utilizate decat celelalte.
RAID 0 se potriveste discurilor de baza non-critice, unde viteza este imperativa, cum ar fi partitia de swap, unde se poate imbunatati considerabil viteza de citire / scriere.
RAID 1 este utilizat indeosebi pentru calculatoarele „casnice”, unde exista, de obicei, doua discuri mici, unde capacitatea de inmagazinare nu constituie o problema, sau nu mai mare decat siguranta datelor scrise pe hard.
RAID 5 utilizeaza cel putin trei discuri, unul dintre ele fiind utilizat pentru stocarea sumelor de control iar celelalte doua pentru stocarea datelor (deci capacitatea de stocare va fi 2/3 din suma capacitatii discurilor). Recomandari: NU utilizati RAID 5 daca aveti hard disk-uri lente (cu viteza mai mica de 7200 rpm) si capacitate mare (mai mare sau egala cu 1 TB). Pentru aceasta situatie este de preferat…
RAID 6, insa in acest caz se vor utiliza doua discuri de paritate iar incarcarea capului de scriere este mai mare decat in RAID 5.
RAID 10 este cea mai buna alegere in cazul in care dispuneti de mai mult de patru discuri si aveti nevoie atat de viteza cat si de redundanta / securitatea datelor.
Pentru setari mai elaborate, trebuie avuta in vedere utilizarea matricilor RAID impreuna cu LVM, insa in acest caz sunt necesare cunostinte de specialitate avansate, astfel incat este nevoie sa apelati la un expert.
Pentru realizarea matricii RAID in Linux, se pot utiliza doua modalitati, una mai simpla, deci abordabila de un utilizator obisnuit, iar cealalta mult mai complexa, fiind un proces destul de avansat, aflat doar la indemana specialistilor.
In articolul urmator – „Realizarea practica a unei configuratii RAID in Linux” – o vom aborda pe prima, care presupune adaugarea unei matrici RAID la un sistem existent, pentru stocarea de date sensibile sau pentru care dorim sa asiguram existenta unei optiuni de recuperare in caz de defectare a unui hard disk. De mentionat este si faptul ca, pentru a se configura corespunzator si pentru a oferi o protectie mai mare, matricea RAID ar trebui pusa in aplicare odata cu instalarea sistemului de operare, insa acest lucru nu este intotdeauna posibil.
Daca aveti nelamuriri, sau daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.
Nu uitati sa sunati inainte la telefon 0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!
[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe maine!