Configuratii RAID mai putin utilizate

Configuratii RAID mai putin utilizate

 

Configuratii RAID mai putin utilizate sunt acele nivele RAID care nu sunt uzuale, sunt folosite foarte rar si numai in situatii deosebite, situatii in care factorul principal este viteza de scriere a datelor si siguranta lor, costurile si eficienta inmagazinarii fiind factori secundari, prea putin importanti pentru a fi luati in considerare la alegerea nivelului RAID de implementat. Mare parte din aceste configuratii deriva din cele „clasice”, ca sa zic asa, adica au doar foarte mici diferente de acestea, mai mult de detaliu decat de structura de baza.

Configuratii RAID mai putin utilizate - RAID 6

Configuratii RAID mai putin utilizate – RAID 6

Inainte de a trece la configuratii RAID mai putin utilizate, mai trebuie mentionat un nivel, RAID 6, care este si el destul de utilizat in practica de catre firmele mari. Acesta este aproape identic cu RAID 5, cu deosebirea ca acesta stocheaza paritate dubla (nu simpla, ca RAID 5), ceea ce-i confera o mai mare securitate a datelor, intrucat pot exista doua harduri cu erori, fara ca sistemul sa fie deranjat cu ceva. E drept ca si acesta necesita cel putin 4 discuri, eventual inca unul de inlocuire.

Configuratii RAID mai putin utilizate sunt destul de multe, unele proprietare, unele care sunt definite insa nu sunt aplicate in practica destul de rar.

 

Configuratii RAID mai putin utilizate - RAID 2

Configuratii RAID mai putin utilizate – RAID 2

Raid 2 este una dintre acestea, ba chiar singurul dintre nivelurile initiale care nu este aplicat in practica in prezent. Configuratia este realizata prin „striparea” la nivel de bit, nu la nivel de bloc, asa cum este realizata la celelalte configuratii si utilizeaza un cod Hamming pentru corectarea erorilor. Discurile sunt sincronizate de un controler astfel incat sa se roteasca cu aceeasi viteza unghiulara, astfel ca, in general, nu poate deservi mai multe solicitari simultan. Raid 2 este capabil de extrem de ridicate rate de transfer astfel incat a fost utilizat numai cand a existat aceasta cerinta, exemplu la Thinking Machines CM-2. Comparativ cu celelalte configuratii utilizate, complexitatea unui cod Hamming ofera un extrem de mic avantaj fata de paritate.

Avantaje: corectarea erorilor „On the Fly”, rata extrem de mare de transfer, controler relativ simplu fata de cele utilizate in RAID de nvel 3, 4 si 5.

Dezavantaje sunt mai multe, cel mai important fiind faptul ca nu exista implementare comerciala – datorita costului foarte inalt – deci nu este viabila comercial si nu exista nici un sistem care sa o poata pune  in aplicare.

In urmatorul si ultimul articol vom avea in vedere Alte nivele RAID folosite rar.

Daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu  – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in  zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.

Nu uitati sa sunati inainte la telefon  0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!

[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]

Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.

Pe maine!

 

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.