Realizarea practica a unei configuratii RAID in Linux
Realizarea practica a unei configuratii RAID in Linux despre care vom discuta in acest articol se refera la o matrice RAID 1 – cea mai utilizata – pe doua discuri, intr-un sistem existent.
Atentionare importanta: Partitionarea si configurarea hardurilor / partitiilor, poate duce cu usurinta la pierderea sau cel putin deteriorarea datelor, de aceea este imperios necesar a se face o copie de siguranta (backup) inainte de orice operatie efectuata asupra acestora. NU continuati nici o actiune daca nu sunteti ferm convinsi ca stiti ceea ce faceti, ca ati inteles procesul, altfel mergeti mai departe pe propriul risc, si nu intotdeauna veti castiga, esecul fiind printre optiunile de luat in considerare.
Deci, daca sunteti hotariti sa o faceti, treceti la prima etapa: partitionarea hardurilor. O puteti face cu orice program de partitionare, preferabil cu cel pe care il cunoasteti si stapaniti cel mai bine, esential este sa obtineti doua partitii identice ca marime si cu tipul „fd” (RAID auto-detect). Este posibil sa fie necesara o redimensionare, astfel incat, daca programul dumneavoastra nu o poate face, puteti utiliza un CD Live, cum ar fi Parted Magic.
Vom presupune ca aveti doua harduri, sda si sdb, care sunt partitionate astfel:
- sda1 – partitia originala de sistem (Ext4), montata ca /;
- sda2 – partitia noua, care urmeaza a fi utilizata in RAID, care are 7,7 GB;
- sdb1 – a doua partitie care urmeaza sa fie utilizata in matricea RAID, tot de 7,7 GB;
- sdb2 – spatiul ramas din al doilea hard disk dupa ce am separat partitia de 7,7 GB – nu poate fi utilizat semnificativ in acest caz; cu comanda „$lsblk” se pot vedea toate blocurile create, aceasta citind sistemul de fisiere „sysfs” pentru preluarea informatiilor.
Ce ne intereseaza e noi este sda2 si sdb1, cele doua partitii egale care trebuie sa constituie matricea RAID.
Realizarea unei matrici RAID este destul de simpla, folosind comanda „mdadm” care permite un control foarte strict pentru gestionarea unei matrici RAID. Daca doriti sa vedeti optiunile disponibile, folositi „mdadm –help”
Pentru a realiza matricea RAID se utilizeaza comanda „sudo mdadm –create / dev / dev / md0 –level = 1 – raid-dispozitive = 2 / dev sda2 / dev /sdb1 –verbose”. Aceasta comanda este compusa din secventele:
Continuarea o veti putea citi in urmatorul articol, cel de maine, intitulat, ca si cel de astazi, „Realizarea practica a unei configuratii RAID in Linux – continuare”.
Daca aveti nelamuriri, sau daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.
Nu uitati sa sunati inainte la telefon 0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!
[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe maine!