Configuratii speciale RAID
Configuratii speciale RAID se folosesc indeosebi de firmele mari din mediul business sau intreprinderi private sau de stat unde este nevoie atat de viteza mare de inregistrare / citire a datelor (cum ar fi baze mari de date), cat si de o siguranta marita impotriva pierderilor de date prin defectarea suportului, a mediului de inmagazinare, pentru ca, dupa cum bine stiti – am mai spus-o si in alte articole – pierderile cauzate de virusi sau alte atacuri informatice nu intra in sfera de acoperire a protectiei prin RAID.
Cea mai intalnita configuratie RAID utilizata de serverele din sfera business este RAID 5, care ofera o performanta marita fata de RAID-ul Mirror, dar si o protectie mai mare fata de defectiunile hardware. Pentru realizarea ei este nevoie de minimum 3 harduri iar toleranta la cadere este de un hard.
Cum se realizeaza RAID 5? Se imparte informatia in blocuri stabilite anterior iar sumele de control se stocheaza pe toate hardurile componente, astfel incat la deteriorarea unui hard, informatia si suma de control exista pe celelalte. In cazul unui RAID 5 din 3 harduri, unul va fi pentru stocarea sumelor de control iar celelalte pentru date, deci capacitatea totala utila pentru stocarea informatiei va fi 2/3 din suma capacitatii celor trei harduri. Pentru a obtine o eficienta maxima cu costuri minime, sunt necesare 4 hard disk-uri: trei pentru configuratia RAID 5 si unul „hot spare” pentru a intra automat in functiune cand unul din harduri prezinta eroare.
Un mare avantaj al acestei configuratii este acela ca permite schimbarea hard disk-ului defect „din zbor” (optiunea „hot – swap”), adica fara a opri sistemul si fara a intrerupe accesarea datelor de catre utilizatori. Mai trebuie spus ca datele de pe hardul care a prezentat eroare se pot restaura automat.
La capitolul dezavantaje acesta configuratie sta foarte bine, singura deficienta ar putea fi o oarecare incetinire a sistemului in cazul in care se acceseaza in acelasi timp de catre multi utilizatori, in acest caz existand foarte multe operatiuni de scriere. In mod normal, nu se observa incetiniri semnificative.
In concluzie, avand performante bune si un cost relativ scazut, RAID 5 poate fi utilizat pe servere de fisiere sau servere de date, ori pe orice tip de NAS.
In articolul de maine, vom continua incursiunea in lumea configuratiilor RAID cu Alte configuratii deosebite RAID.
Daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.
Nu uitati sa sunati inainte la telefon 0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!
[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe maine!