Imprimanta 3D care printeaza tesuturi vii

Imprimanta 3D care printeaza tesuturi vii

 

Imprimanta 3D care printeaza tesuturi vii - Wake Forest Institute for Regenerative Medicine

Imprimanta 3D care printeaza tesuturi vii – Wake Forest Institute for Regenerative Medicine

Traim, cu adevarat, timpuri care, in anumite privinte, depasesc imaginatia autorilor de romane SF (eu fiind un fervent cititor, de mic copil, al acestora) si spun asta pentru ca eu nu am intalnit, in sutele de romane SF – hai sa fiu modest – citite, despre imprimante care sa tipareasca tesuturi vii! Si chiar as fi spus ca este imposibil pentru ca eu consideram ca tot ce este viu are o mama! Am mai scris despre imprimantele 3D – Imprimare 3D –  si am considerat ca au un viitor stralucit, dar nu in aceasta directie ci in cea a aprovizionarii cu articole necesare vietii (imbracaminte, incaltaminte, proteze de toate felurile) dar… nimic viu! Dar iata ca o echipa de experti in biomedicina din Wake Forest Institute for Regenerative Medicine (WFIRM) a reusit sa faca imposibilul!

Imprimanta 3D care printeaza tesuturi vii - Anthony Atala

Imprimanta 3D care printeaza tesuturi vii – Anthony Atala

Dupa o munca sustinuta de 10 ani (!) au reusit sa realizeze o imprimanta 3D care sa printeze tesuturi de mari dimensiuni si in forme foarte complexe. Anthony Atala declara ca este prima imprimanta care printeaza tesuturi la scara larga, relevant pentru implanturile umane. Marele avantaj este acela ca, odata printata, aceasta poate fi mentinuta in viata mai multe saptamani, pana este necesara / posibila implantarea la pacient. Totusi, mai ramane ceva urgent de facut: trebuie testata riguros siguranta, pentru a fi siguri ca se pot implanta pacientilor umani fara umbra de pericol.

Imprimanta are denumirea de ITOP (Sistem pentru Printarea Organelor si Tesuturilor Integrate – si aplica, in picaturi foarte mici, un strat de tesut, peste un material care se intareste foarte repede, astfel incat se pot tipari structuri foarte complexe, cu detalii nemaipomenite. Folosind „cartuse” cu material plastic biodegradabil (numit policaprolacton) si celule umane injectate in gel, aceasta uimitoare imprimanta 3D construieste parti complexe de muschi in crestere, cartilagii si chiar oase, care, implantate, supravietuiesc sunt acceptate si „supravietuiesc” pe termen nelimitat.

Pentru ca, la momentul actual, imprimantele 3D nu sunt atat de avansate incat sa poata tipari vase de sange, Imprimanta ITOP creaza un fel de retea, mai bine zis sita, in muschii, cartilajele sau oasele pe care le printeaza, care permite nutrientilor si sangelui sa treaca prin ea, astfel mentinind tesuturile vii multe saptamani, luni chiar, pana la implantare.

Pentru a demonstra ceea ce se poate realiza cu acesta uimitoare imprimanta, oamenii de stiinta de la Forest Institute for Regenerative Medicine au creatfragmente de craniu, fisii de muschi, parti de maxilar si cartilagii de marimea unei urechi de copil.

Deci, cum va apare viitorul? Cei care au citit multe carti SF in copilarie, chiar daca nu au citi despre imprimanta 3D care printeaza tesuturi vii, stiu deja… sau au „deja-vue”? :).

Daca aveti probleme cu sistemele de calcul – orice fel de probleme – va asteptam sa sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii nostri va vor impartasi din experienta si cunoștințele lor vaste, rezolvand prompt si profesionist problemele, garantat!

Intotdeauna, parerea dumneavoastra conteaza pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne comunicati parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.

 

S-auzim numai de bine!

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.