Utilizarea fisierelor criptate cu TrueCrypt

Utilizarea fisierelor criptate cu TrueCrypt

 

Utilizarea fisierelor criptate cu TrueCrypt - Alegerea algoritmului de criptare

Utilizarea fisierelor criptate cu TrueCrypt – Alegerea algoritmului de criptare

Utilizarea fisierelor criptate cu TrueCrypt este foarte simpla, odata familiarizati cu interfata programului, dar inainte de asta, pentru a finaliza discutia din articolul precedent, trebuie sa vedem ce trebuie facut si care sunt diferentele, in cazul in care am optat pentru criptarea intregului hard disk, acesta putand fi chiar cel care gazduieste sistemul de operare, daca acesta – dupa cum am mentionat in articolul de ieri – NU este Windows 8.

In mare parte procesul este identic, exista insa niste diferente care pot fi foarte importante, la un moment dat, daca facem o selectie gresita.

In primul rand, dupa ce ati selectat criptarea intregului hard disk (Encrypt the Whole Drive), veti fi intrebati daca doriti sa cripatati si „Host Protected Area” (o zona protejata de pe hard disk, vizibila, in mod obisnuit, pentru sistemul de operare). Recomandarea este sa raspundeti cu „No”, varianta cealalta fiind rezervata specialistilor in IT.

In continuare programul se va interesa daca aveti un singur sistem de operare instalat (si atunci selectati „Single-Boot”) sau mai multe (cum ar fi Linux + Windows, caz in care veti selecta „Multi-Boot”).

Dupa alegerea parolei, vi se va solicita un loc unde sa se creeze discul de siguranta (TrueCrypt Rescue Disk) – si aceasta este diferenta majora fata de precedentul mod de criptare – si un nume sub care sa fie salvat fisierul .iso. Aceasta imagine poate fi inscriptionata pe un CD sau DVD si este extraordinar de utila pentru restaurarea sistemului in cazul in care Master-Key sau Bootloader-ul sunt corupte si sitemul nu se mai lanseaza! Recomandare: faceti aceasta inscriptionare in acest moment, sau cel putin copiati fisierul .Iso pe un dispozitiv extern de unde sa-l puteti inscriptiona la nevoie.

Inainte de final, TrueCrypt va mai ofera posibilitatea de a pre-testa sistemnul: se restarteaza computerul si se introduce noua parola, pentru TrueCript. Daca testul a fost trecut cu succces, se incepe criptarea hard disk-ului, care poate sa durezemai mult timp daca hardul este foarte mare.

Utilizarea fisierelor criptate cu TrueCrypt, dupa cum ziceam initial este simpla, trebuie doar montat volumul creat: din ecranul principal se selecteaza o litera iar in continuare „Select file…” (si veti alege fisierul obtinut dupa criptare, va avea extensia .TC, si click pe „Mount”. Introduceti parola si dispuneti de continut la litera aleasa anterior, ca si cum ati fi introdus / „montat” un stick USB.

Dupa terminarea lucrului, nu uitati sa dati „Dismount”! Dupa cum observati, utilizarea fisierelor criptate cu TrueCrypt nu pune probleme nici macar unui incepator intr-ale calculatoarelor!

Pentru a incheia acest subiect – cryptarea datelor – in urmatorul articol vom vorbi despre Alta alternativa de criptare.

Daca aveti nelamuriri, sau daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu  – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in  zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.

Nu uitati sa sunati inainte la telefon  0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!

[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]

Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.

Pe maine!

 

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.