Alta alternativa de criptare
Alta alternativa de criptare foarte buna si foarte utilizata este 7-zip, insa aceasta nu este o metoda care sa permita lucrul cu fisierele in timp real, aceasta caracteristica recomandand-o a fi folosita indeosebi ca o solutie de backup a fisierelor. Pentru ca fisierele trebuie mai intai dezarhivate si apoi se poate lucra cu ele, pericolul, „bresa de securitate”, apare in momentul in care, dupa introducerea unui fisier in arhiva, nu il stergeti intr-un mod absolut sigur, de pe hard disk (spre exemplu prin suprascriere).
Programul 7-zip (ultima varianta – 7-zip 16.02 – este din 21 mai 2016) se poate descarca de pe site-ul dezvoltatorului (sau urmand link-ul din denumire), in varianta potrivita cu sistemul de operare pe care il aveti instalat pe computer, pentru Windows puteti alege varianta pentru 32-biti sau 64-biti – puteti descarca si codul-sursa, daca sunteti interesat – iar apoi, fiind un executabil, nu ramane decat sa dati dublu – click pe el si sa alegeti folderul unde sa fie instalat, in cazul in care nu vreti sa lasati folderul prestabilit: \Program Files\7-Zip\, apoi „Install”.
Utilizarea este deosebit de simpla, se alege fisierul, fisierele sau folderul si se face click – dreapta, iar din meniu-ul aparut se merge la 7-zip si se alege „Add to arhive”. Alta alternativa este: Start – 7-Zip File Manager – apoi alegeti fisierul sau fisierele pe care doriti sa le arhivati, exact ca in Windows Explorer, si apasati pe Add (plus-ul verde din stanga – sus, dupa cum se vede si in fotografie). Fereastra care se deschide contine toate optiunile disponibile, cea mai mare parte (eu as spune chiar toate J ) nefiind indicat a le schimba, cele mai des utilizate sunt „Create SFX archive” – pentru a crea o arhiva autoextractoare – si „Compress shared Files”. De asemenea, daca situatia impune ca arhiva sa fie realizata din mai multe blocuri egale (in trecut se folosea pentru a crea volume de 1,44 MB pentru dischete – vezi foto), se poate alege din meniul drop-down marimea dorita (CD, DVD – vezi foto).
De asemenea este indicat a se bifa optiunea „Delete files after compression”, pentru a nu uita sa le stergem manual, programul facand-o definitiv, nu prin mutare in Recycle Bin. Metoda de criptare este cea folosita si la programele despre care am discutat in articolelel anterieoare, AES-256. De altfel, si pericolul ramane acelasi: uitarea parolei! De aceea este bine sa o notati fizic intr-un loc unde aveti acces singuri si unde sa su fie supusa pericolului distrugerii accidentale.
Evident ca mai sunt si alte metode / solutii / programe de criptare, insa sunt mult mai putin utilizate. Le vom trece in revista in urmatorul articol: Alte metode de criptare utilizate.
Daca aveti nelamuriri, sau daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.
Nu uitati sa sunati inainte la telefon 0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!
[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe maine!