Un program performant de verificare a hardului

Un program performant de verificare a hardului

 

Un program performant de verificare a hardului

Un program performant de verificare a hardului – HDDScan

Un program performant de verificare a hardului, care, spre deosebire de celelalte programe, ruleaza direct, fara a fi necesara nici o instalare prealabila, suporta toate tipirile de hard disk-uri SCSI, SATA, USB, PATA, FireWire), suporta RAID si, mai mult, poate efectua si o testare a suprafetei, si nu una simpla (cum ar fi scrierea / citirea / stergerea), este HDDScan. Este un program remarcabil de mic – are in jur de 4 MO – pe care va trebui doar sa il dezarhivati (se descarca sub forma de arhiva .zip) intr-un loc convenabil (eu l-am pus tot in Program Files) si… sa faceti click pe HDDScan.exe. Interfata este foarte simpla – o vedeti in foto alaturata – si nu trebuie decat sa alegeti hard disk-ul pe care vreti sa il scanati, in caz ca aveti mai multe.

Un program performant de verificare a hardului - HDDScan-Raportul SMART

Un program performant de verificare a hardului – HDDScan-Raportul SMART

Daca faceti click pe „S.M.A.R.T.” se va deschide o fereastra (vezi foto) cu toate atributele SMART impotante. Daca toate „bulinele” sunt verzi, e in regula, daca apare un triunghi galben e posibil sa fie o „problemuta” iar daca e rosie… schimbati urgent hard disk-ul. Pentru teste mai amanuntite, trebuie sa apasati butonul rotung din mijlocul ferestrei (New Task) si va aparea un meniu din care va trebui sa selectati ce anume doriti sa rulati.

Despre celelalte posibilitati am mai discutat, cea mai importanta verificare este cea a suprafetei – Surface Test – pe care este indicat sa o faceti cat mai repede.

Se pot rula patru tipuri de teste:

  • Verify – citeste doar buffer-ul intern, NU transfera date prin interfata; testul s-ar putea sa nu fie foarte corect pentru hardurile conectate pein USB;
  • Read – citeste toate sectoarele discului, le va transfera prin interfata si va masura si timpul sau de operare;
  • Erase – va scrie peste sectoare de pe disc pentru a putea masura viteza de scriere; mare atentie, nu-l utilizati daca hard disk-ul este plin, pentru ca datele peste care va scrie nu sunt recuperabile si s-ar putea sa le pierdeti!
  • Butterfly Read – citeste, ca si Read, numai ca o face in perechi, primul si ultimul sector, simultan (sectorul „0” cu „N”, „1” cu „N-1”… unde N este ultimul sector de pe hard disk).

Task-urile Read si Verify vor marca sectoarele gasite cu erori de scriere sau de citire si acestea nu vor mai fi utilizate pentru scriere, citirea acestora fiind insa posibila. Recomandarea noastra? Utilizati, pentru verificarea de baza a hard disk-ului, testarea de suprafata Read.

 

Ar mai fi de mentionat ca fiecare firma producatoare de hard disk-uri pune la dispozitia utilizatorilor propriile programe de monitorizare si diagnosticare: Samsung HUTIL, Western Digital DLGDIAG, Seagate SeaTools, Fujitsu Diagnostic Tool, fiecare fiind, de fapt, un program performant de verificare a hardului, asa ca puteti gasi, daca doriti – si ar trebui sa doriti – un instrument care sa va asigure linistea.

 

Daca aveti vreo problema cu sistemul dumneavoastra de calcul, oricare ar fi el, sunati la PC Laptop0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor testa rapid si profesionist hard disk-ul sau intregul sistem si veti sti daca aveti sau de ce sa va ingrijorati.

Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.

 

S-auzim numai si numai de bine!

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.