Utilizarea programului de criptare GnuPG
Utilizarea programului de criptare GnuPG nu este, in principiu, foarte grea, pentru cei care nu sunt initiati in domeniu existand interfete grafice care sa le usureze utilizarea acestuia, pentru cei mai pretentiosi, care doresc sa aiba acces la multiplele si foarte utilele functii pe care le detine se utilizeaza comenzile de la linia de comanda.
Dupa cum mentionam in articolul precedent, principalele functii sunt legate de generarea cheilor publice si private, criptarea si decriptarea simetrica si asimetrica si semnarea si verificarea semnaturii digitale. Pentru valorificarea corespunzatoare a acestor functii este necesara cunoasterea instructiunilor / comenzilor cate trebuie introduse de la tastatura, pe linia de comanda. Le vom lua pe rand.
Criptarea simetrica a unui fisier, sa-l denumim „F”, se va face cu comanda”gpg –c F.txt” si se va obtine fisierul binar criptat F.txt.gpg, sau daca utilizam comanda „gpg –ca F.txt” se va obtine fisierul ASCII criptat F.txt.asc. Decriptarea se face si mai simplu, sa tasteaza gpg si numele complet, cu extensie cu tot, al fisierului: „gpg F.txt.gpg” sau „gpg F.txt.asc”, rezultatul fiind fisierul decriptat F.txt. In unele cazuri nu este necesar a se crea fisierul in clar, care sa fie deschis ulterior cu un editor ci este suficient sa se decripteze si sa se afiseza pe un monitor, avantajul fiind ca nu trebuie sa mai avem grija sa stergem fisierul in clar pe care l-am creat sau sa il criptam din nou. In acest caz se utilizeaza comanda „gpg –decrypt F.txt.asc”, care il decripteaza pentru monitor.
Generarea unei perechi de chei – publica si privata – se realizeaza tastand comanda „gpg –gen-key”, cheile fiind pastrate – atat cele proprii cat si ale persoanelor cu care discutam criptat – intr-un key-ring (inel de chei). Daca vrem sa vedem cheile private existente la un moment dat, utilizam comanda „gpg –list-secret-keys”, iar pentru vizualizarea cheilor publice se foloseste „gpg –list-public-keys”.
Continuam sa vorbim despre utilizarea programului de criptare GnuPG cu importarea cheilor, criptarea asimetrica, semnarea si verificarea semnaturii digitale, in articolul de maine: Functii deosebite ale programului GnuPG.
Daca aveti nelamuriri, sau daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.
Nu uitati sa sunati inainte la telefon 0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!
[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe maine!