Alte metode de criptare utilizate
Alte metode de criptare utilizate frecvent, care fac, in general acelas lucru, sunt prezentate in randurile care urmeaza, cel cu care vom incepe fiind considerat chiar „urmasul” legendarului TrueCrypt: VeraCrypt.
Pentru cei care sunt obisnuiti cu TrueCrypt, trecerea va fi foarte usoara, diferentele fiind neinsemnate din punct de vedere al utilizatorului, este gratuit si exista versiuni disponibile pentru Windows, Linux si OS X. VeraCrypt utilizeaza aceleasi procedee de criptare: AES – de departe cel mai utilizat de toate programele de criptare – apoi TwoFish si Serpent, suporta crearea de volume ascunse (hidden) si volume criptate in alte volume. Este aproape open space, pentru ca a preluat majoritatea codurilor sursa de la TrueCrypt. Acest program este in dezvoltare, are actualizari periodice de securitate si este cu adevarat continuatorul (nu inlocuitorul, pentru ca functioneaza ambele, in paralel) lui TrueCrypt cu mentiunea ca nu accepta fisiere cu extensia .TC (ale TrueCrypt) si nici containere, insa le poate converti la formatul propriu astfel incat trecerea de la unul la celalalt se face foarte usor. Se poate descarca de pe site-ul propriu.
Un alt program gratuit de criptare, despre care se spune ca este simplu, eficient si foarte usor de utilizat – pe langa obisnuitele, de acum, calitati de a fii gratuit si open – source – este AxCrypt, un instrument de criptare GNU GPL. Se integreaza excelent cu Windows-ul, astfel incat se poate cripta printr-un click – dreapta pe fisier sau folder, ori chiar se pot configura cronometratencripatrile executabile, fisierul este blocat pentru un timp si se va decripta singur mai tarziu sau cand intervine manual utilizatorul. Fisierele criptate cu AxCrypt se pot decripta la cerere sau pastrate decriptate si, in clipa cand se salveaza modificarile sau se inchide fisierul, sa se re-cripteze automat. Este foarte rapid si permite selectarea mai multor fisiere sau chiar un folder intreg care se va cripta doar cu un singur click. Suporta criptarea AES pe 128 de biti, ofera protectie impotriva incercarilor de spargere brute (brute force cracking) si este exceptional de mica: are mai putin de 1 MB! Mai trebuie mentionat ca, daca nu sunteti multumiti cu optiunile oferite, din linia de comanda puteti lansa actiuni complexe, concomitente, avand – dupa cum spune dezvoltatorul – „o tona” de posibilitati si optiuni. Se poate utiiza si pentru a cripta fisierele pe care le tinem in cloud pe Dropbox sau icloud.
In urmatorul articol, „Un program deosebit de criptare” vom discuta despre un alt program interesant de criptare, GNU privacy Guard (GnuPG).
Daca aveti nelamuriri, sau daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.
Nu uitati sa sunati inainte la telefon 0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!
[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe maine!