Totul despre memoria RAM
Orice sistem informatic de calcul, fie el desktop, laptop sau tableta, are nevoie pentru a putea functiona de o memorie – memoria RAM – pentru ca procesorul nu poate lua informatiile direct de pe hard disk, DVD sau stick, ar dura o vesnicie (pentru ca acesea sunt lente), ci le ia de pe „masa lui de lucru”, adica din memoria RAM. Toate documentele, pozele, clipurile sau filmele pe care le rulezi, sunt „citite” de procesor din memoria RAM; la inchiderea fisierului respectiv, se vor sterge din memorie pentru ca aceasta este „volatila”, nu pastreaza datele atunci cand nu mai este alimentata cu energie electrica. De aceea este foarte important sa stim cat mai multe despre aceasta memorie pentru a sti ce este util sa luam atunci cand achizitionam un sistem de calcul. Deci, ce este memoria RAM?
Wikipedia zice asa:
Memoria cu acces aleator (aceasta este traducerea expresiei engleze Random Access Memory, abreviat RAM) este denumirea generică pentru orice tip de memorie de calculator care
- poate fi accesată aleator, oferind acces direct la orice locație sau adresă a ei, în orice ordine, chiar și la întâmplare,
- se implementează de obicei pe cipuri(circuite integrate) electronice rapide și fără părți în mișcare (și nu pe dispozitive magnetice sau optice precum discurile dure sau CD-urile).
Timpul de acces la datele din astfel de memorii este de obicei întotdeauna același, nedepinzând de poziția adresei de memorie accesate (deci nu ca la benzile sau discurile magnetice, care necesită un timp variabil).
Dupa cum spunem mai sus, memoriile RAM sunt volatile, adica se sterg daca se intrerupe alimentarea cu energie electrica, insa trebuie sa stiti ca sunt si memorii care nu se sterg, nu susnt volatile si se numesc memorii ROM (Read Only Memory).
Sa ne intoarcem la memoria noastra cea de toate zilele, memoria RAM. Trebuie sa fiti constienti de urmatoarele: chiar daca aveti placa de baza cea mai performanta, cu procesor „ultimul ragnet”, hard disk super-mare si super-performant, sau SSD / SSHD de ultimul tip, placa video de top, ultima aparuta pe piata, daca nu aveti memorie RAM suficienta si corespunzatoare, sunt INUTILE! Pe de alta parte, cu cat viteza si capacitatea memoriei RAM sunt mai mari, cu atat performanta sistemului de calcul va fi mai buna! Ganditi-va doar ca la pornirea computerului, Windows-ul urca in RAM toate informatiile si datele necesare functionarii sistemului: foldere, meniul Start, serviciile, bara de unelte, icon-urile, wallpaper-ul explorerul, toate programele din Start-up…
O sa aflati totul despre memoria RAM, in articolul urmator vom vorbi despre De cate feluri este memoria RAM ?
Daca aveti întrebări, neclaritati sau doriti informatii diverse, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii nostri va vor impartasi din experienta si cunoștințele lor vaste.
In orice caz, parerea dumneavoastra conteaza pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne comunicati parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Toate cele bune!