De cate feluri este memoria RAM ?
Memoriile sunt clasificate dupa mai multe criterii, cel mai important fiind cel care are in vedere stabilitatea informatiilor, dupa care avem:
- Memorii statice, de tip Static RAM (SRAM);
-
Memorii dinamice, de tip Dynamic RAM (DRAM).
Memoriile statice pastreaza datele transferate in ea o perioada foarte indelungata de timp, teoretic nelimitata, pana cand este rescrisa – cum este cazul memorarii (inregistrarii) datelor pe un suport magnetic. Memoriile dinamice, din contra, necesita rescrierea datelor la fiecare cateva fractiuni de secunda, altfel vor fi iremediabil pierdute.
Fiecare are avantaje si dezavantaje. Avantajele memoriilor SRAM sunt viteza foarte mare si modul de functionare (pastrarea informatiilor) iar ca dezavantaj pretul mult mai mare decat al memoriilor DRAM, acesta fiind si marele avantaj al acestora din urma. Astfel, combinatia optima fiind utilizarea amandurora: SRAM ca memorie intermediara (cache) iar DRAM ca memorie principala, de lucru.
De-a lungul timpului, se intelege, au evoluat, crescandu-si constant performantele:
- Fast Page Mode DRAM(FPM DRAM),
- Extended Data Out DRAM(EDO DRAM),
- Burst EDO DRAM(BEDO RAM),
- Rambus DRAM(RDRAM),
- Actualmente este utilizata Synchronous DRAM(SDRAM), cu cele doua variante:
- Double Data Rate SDRAM (DDR SDRAM)
- DDR2 SDRAM.
Pentru placile grafice au fost concepute variante optimizate drept memorie video:
- Video RAM(VRAM),
- Windows RAM(WRAM),
- Synchronous Graphics RAM(SGRAM) și
- GDDR3.
Caracteristicile importante ale memoriilor RAM, care influenteaza, in afara de stabilitate si viteza si pretul, sunt in numar de doua:
- ECC (Error-Correcting Code) – permite corectarea „din mers” a erorilor uzuale (mai putin grave) care pot aparea in timpul utilizarii;
- Registered sau Buffered – care detine o zona intermediara de memorie, suplimentara, care inmagazineaza informatia inainte de a fi trimisa controlerului, astfel putand fi riguros verificata. Au un pret extrem de ridicat dar sunt mai lente decat cele „normale” sau ECC si datorita acestui fapt se utilizeaza numai in cazuri speciale in care stabilitatea este primordiala, asa cum este, spre exemplu, in cazul serverelor. Pentru utilizare obisnuita, nu este necesar a fi folosite, celelalte fiind absolut suficiente.
Continuam cu Modele constructive ale memoriei RAM.
Daca aveti întrebări, neclaritati sau doriti informatii diverse, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii nostri va vor impartasi din experienta si cunoștințele lor vaste.
In orice caz, parerea dumneavoastra conteaza pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne comunicati parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
S-auzim de bine!