Tehnologia wireless WiGig
Standardul wireless care s-a remarcat din ce in ce mai mult in ultimii ani este cunoscut sub numele 802.11ad, sau, pentru cunoscatori, WiGig (Wireless Gigabit) si este cu mult peste predecesorul sau, 802.11ac, pe care-l depaseste in primul rand prin latimea de banda oferita dar si prin vitezele mari de transfer, avand si o mai mare flexibilitate. Deosebirea de celelalte standarde wireless, care sunt create in principal pentru streaming si transfer de date, este faptul ca acesta poate fi folosit pentru conectarea directa a perifericelor: mousi, tastaturi, imprimante scannere, dar si televizoare si smartphon-uri. Canalele largi oferite se datoreaza utilizarii benzii de 60 Gh. (fata de 2,4 sau 5 GHz. a standardelor obisnuite). Doar un singur inconvenient exista, ceea ce face ca acest standard sa-l completeze pe celalalt si nu sa-i fie concurent: avand frecventa mare, deci lungime de unda mica, este puternic absorbita sau deviata (reflectata) de obstacolele din cale, chiar un perete subtire fiind de netrecut. Concluzia: va fi folosit pentru conectarea echipamentelor existenta intr-o singura incapere, unde vitezele de transfer sunt net superioare celor obisnuite, 802.11n sau 802.11ac. Deci: adio cabluri! 🙂
Sa facem un exercitiu de imaginatie! In prima faza, cea „normala”, cand ajungi la serviciu cu laptopul, trebuie sa conectezi la el – sa zicem – un harddisk extern, o imprimanta, doua monitoare si… alimentatorul, trebuie bagat in priza! Multe actiuni si mult timp pierdut, ca sa nu mai vorbim de stres! In varianta „noua” – cu iz „SF” – ajungi la seviciu, pui laptopul pe birou si te apuci de lucru. Nici macar nu bagi in priza! Este ceea ce vom putea face… de la anul! Dar si acum le putem face pe aproape toate – cele legate de conectica – mai putin incarcarea wireless a acumulatorului.
Toate conexiunile existente in ziua precedenta sunt pastrate, astfel incat laptopul va fi conectat – wireless, evident – la toate perifericele, instant! Echipamentul acesta minune se numeste „docking station”, exista in realitate si foloseste – ati ghicit – tehnologia WiGig.
Veti gasi pe pieta docking station HP sau Dell ori Intel, acesta din urma – Intel Wireless WiGig – putand conecta doua monitoare full HD si avand conectivitate multi-GBps pe fiecare port USBB.
Pentru anul viitor se pregateste si posibilitatea incarcarii wireless pentru toate dispozitivele mobile. Prototipul prezentat la IFA 2015 utilizeaza rezonanta magnetica dar, deocamdata, dispozitivele existente pot incarca un smartphone pentru ca furnizeaza 5 W insa penrtu incarcarea unui echipament de genul laptopului este necesara o putere de minimum 20W. Problema esentiala a acestor dispozitive este faptul ca telefoanele trebuie amplasate intr-o pozitie foarte precisa pe masa pentru a se putea incarca.
Deci vin perioade interesante pentru posesorii de laptopuri, fiti pe faza! Reveniti pe blogul nostru, va vom tine la curent cu realizarile si va vom oferi solutii ieftine si bune!
Nu uitati: daca aveti vreo problema cu laptopul, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si scapati de ea!