Statistici despre ce-si doresc romanii
Romanii sunt un popor curios, spun statisticile! Desi venitul este printre cele mai mici din Europa, avem internetul cel mai bun si ne dorim, in materie de echipamente de calcul – ma refer la computere, laptopuri, tablete pentru utilizare „casnica”, nu si la serviciu – sa le avem in permanenta noi, sau cat mai cat mai noi, o explicatie plauzibila fiind aparitia, intr-un ritm ametitor, a programelor noi, a clipurilor si filmelor de o calitate inalta si foarte inalta si,nu in ultimul rand (poate chiar in primul!), aparitia jocurilor, fascinantelor jocuri care atrag, de cele mai multe ori, persoane „serioase”, cu destule primaveri, dar si mai putin varstnice dar cu parinti potenti financiar…
Totusi, principalul criteriu al alegerii unui calculator nu este pretul, cum ne-am astepta, ci viteza procesorului – 67% ! Urmeaza performanta placii grafice – 46% – si abia pe locul 3 pretul – 42%. Urmatoarele doua criterii vizeaza utilizatorii care au nevoie de un echipament mobil si atunci conteaza foarte mult autonomia bateriei – 39% – si portabilitatea – 25%.
Chiar de pe locul 3, bugetul alocat pentru cumpararea unui computer este un „parametru” important care trebuie luat in calcul astfel incat s-au facut testari si in acest domeniu si iata ce s-a descoperit: aproape jumatate din cei ce-si cumpara calculator aloca pentru achizitionarea lui intre 1500 si 2500 lei (44%), aproape un sfert (23%) nu au acesti bani la dispozitie, asa incat cumpara ceva sub 1500 iar o cincime din ei (20%) au chiar mai mult de 2500, ba chiar merg pana la 3500 lei. I-am lasat la urma pe cei din frunte – procentul are „iz” de ghinion dar nu e! – care au posibilitati peste medie si achizitioneaza echipamente cu preturi peste 3500 lei – 13%.
Alte statistici despre ce-si doresc romanii?
Sa va spun si cati vor sa-si schimbe calculatorul? Multi! 71% si anume 45% intr-un an si 26% in doi ani. Ceilalti 29% vor sa il schimbe in 3 ani – 13% – sau in 4 ani – 16%. Reiese foarte clar ca nimeni nu vrea sa aiba un calculator sau un laptop mai vechi de 4 ani! Aceasta este intentia, realitatea fiind ca 44% din computerele romanilor sunt mai noi de 4 ani, 21% intre 4 si 6 ani si 35% – deci mai mult de o treime ! – sunt mai vechi de 6 ani.
Sa vedem acum la ce folosesc romanii calculatoarele. Cum era de asteptat, Internetul este pe primul loc, cu 60% si retelele de socializare, cu 35%! Avand in vedere ca jocurile necesita sisteme de calcul performante, deci scumpe, doar 28% se joaca, in timp ce 29% asculta muzica! Minoritatea, desigur, o reprezinta cei care mai si muncesc cu aceste computere, sunt nici un sfert, doar 23%. Cred ca aceasta statistica este aplicabila si la nivel de economie, cam atatia muncesc cu adevarat!
Nu uitati: daca sunteti printre cei 35% (mai vechi de 6 ani) din statistici despre ce-si doresc romanii si aveti vreo problema cu computerul sau laptopul, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si se rezolva rapid si ieftin!
La buna vedere!