Spionajul cibernetic la noi acasa
Majoritatea utilizatorilor de laptopuri sau sisteme desktop nu stiu ca pot fi spionati si supravegheati prin intermediul camerei web pe care o utilizeaza pentru comunicatii video sau cu programele de socializare. Inca mai putini stiu ca pot fi spionati chiar daca acopera obiectivul camerei cu banda adeziva, pentru ca microfonul ramana in continuare in functiune! Rezultatele „exacte” comunicate de Kaspersky Lab si B2B International in urma studiului despre spionajul cibernetic efectuat sunt: 44% dintre utilizatori cunosc aceasta amenintare, recunosc faptul ca ii deranjeaza acest lucru, dar numai 21% dintre ei isi acopera obiectivul camerei pentru a nu fi spionati, Dintre ceilalti 56%, o parte de 24% nu stiu ca ar putea fi spionati in acest mod, iar pe ceilalti nu ii intereseaza!
Trebuie stiut ca nu numai persoanele publice sunt avute in vedere pentru a fi spionate ci oricare dintre noi, motivele fiind foarte diverse, de la simplul amuzament la santaj (prin filmari ale persoanelor in situatii delicate). Pentru exemplificare, va informam ca in 2014 Europol a arestat un hacker olandez care utilizase camera web pentru a spiona un numar de 2.000 de femei, carora le-a facut fotografii in situatii intime, si, pornind de la acesta, a depistat o retea intreaga de dezvoltatori, utilizatori si distribuitori care utilizau programe special create pentru acest mod de a obtine informatii compromitatoare.
Camera web poate fi utilizata pentru extragerea de informatii confidentiale din firme, mergand pana la accesarea computerelor din compartimentul financiar, va dati seama in ce scop! Indiferenta sau necunoasterea pot, uneori, sa usureze mult munca spionilor cibernetici: 10% din utilizatorii de sisteme informatice din companii recunosc faptul ca pastreaza date de logare (username si password) scrise pe foi de hartie de pe masa de lucru, langa calculator. Si totusi, nici un sfert din utilizatori nu isi acopera camera web! Si, dupa cum am mentionat mai sus, nici macar acest mod de protectie nu este suficient, microfonul incorporat ramanand in functiune poate furniza informatii importante unui „curios” cu destul de multa rabdare sau care inregistreaza tot ce „aude” camera.
Mai mult, spionajul cibernetic si-a largit campul de activitate si asupra camerelor telefoanelor mobile, unde doar 5% din utilizatorii de smartphonuri declara ca isi acopera camera! Nu s-a specificat in studiul mentionat daca este vorba de camera principala a telefonului, de cea frontala sau de ambele.
Sfat: la inchiderea sesiunii de lucru cu laptopul, inchideti-l complet si rabatati display-ul peste tastatura, iar la telefoanele mobile, utilizati husa de protectie care sa acopere camera frontala iar cand lasati telefonul pe masa, asezati-l cu camera principala in jos, cu obiectivul spre masa. Spionajul cibernetic nu este o gluma, nu asteptati sa patiti ceva pentru a lua in seama sfaturile pentru protectie.
De asemenea, daca problema pe care o aveti nu apare intre cele expuse mai sus, va asteptam sa sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii nostri va vor impartasi din experienta si cunoștințele lor vaste.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra conteaza pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne comunicati parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
S-auzim de bine!