Previziuni pentru spionajul cibernetic in 2016

Previziuni pentru spionajul cibernetic in 2016

 

Previziuni pentru spionajul cibernetic in 2016 - GReAT-Kaspersky - Stefan Tanase

Previziuni pentru spionajul cibernetic in 2016 – GReAT-Kaspersky – Stefan Tanase

Previziuni pentru spionajul cibernetic in 2016 - Seful GReAT-Kaspersky - Costin Raiu

Previziuni pentru spionajul cibernetic in 2016 – Seful GReAT-Kaspersky – Costin Raiu

In anul 2016 se asteapta  schimbari majore in domeniul acesta „special” – spionajul cibernetic”, schimbari care vor conduce la amenintari mult mai complexe, dar si mult mai greu de detectat. Previziunile pe care le vom enunta mai jos sunt bazate pe expertiza membrilor Global Research and Analysis Team (GReAT). Echipa GReAT a fost infiintata in anul 2008, ca o componenta a compartimentului de cercetare si dezvoltare al Kaspersky Lab. Din anul 2010, aceasta echipa este condusa de Costin G. Raiu – Director, in echipa mai existand un roman – Stefan Tanase – Senior Security Researcher. Echipa este formata din 40 de experti, fiecare contribuind cu un set unic de competente pentru expertiza, cercetare si proiectare solutii de combatere a atacurilor cu malware.

Ce prevad expertii? In primul rand o scadere a atacurilor „clasice” si o crestere importanta a celor rezidente in memorie, care nu utilizeaza un fisier ca suport si astfel sunt mult mai greu de detectat intrucat nu lasa urme in sistemul infectat. Mai mult decat atat, se prevede o noua directie: reutilizarea programelor deja existente, deci scaderea investitiilor in programe noi de rootkit, bootkit sau programe personalizate malware.

Evident ca va creste complexitatea amenintarilor, atacurile informatice gen „ransomware” se vor face cu troieni bancari care, se prevede de catre acesti experti, vor ajunge si pe dspozitivele OS X pentru ca acestea sunt, de obicei, detinute de persoane cu situatie financiara peste medie. Se vor avea in vedere, in afara dispozitivelor portabile si aparatura electrocasnica „smart”, conectata la internet.

Tinte predilecte vor fi si sistemele de plata alternative, precum AndroidPay sau ApplePay.

Previziuni pentru spionajul cibernetic in 2016

Previziuni pentru spionajul cibernetic in 2016

Aceste previziuni pentru spionajul cibernetic in 2016 mai arata ca se asteapta o crestere exponentiala, anul acesta, si a fenomenului „DOXing”, de dezvaluire de informatii, liste de clienti, coduri, fotografii personale in scopul umilirii publice a victimelor.

La nivel de companii, este recomandat a se prevedea infiintarea unui centru dedicat operatiunilor de securitate, personalul sa fie pregatit in probleme de securitate informatica, sa existe implementata o protectie „endpoint” pe cateva niveluri, pe toate elementele de infrastructura, sa se cripteze toate informatiile si comunicatiile importante si sa fie inlaturate toate vulnerabilitatile.

Este indicat a nu se baza protectia numai pe tehnologie ci a se studia si explora optiunile solutiei de protectie alese, dar si de a se revizui comportamentul din lumea virtuala, de a se constientiza ca o informatie incarcata pe internet va ramane acolo pentru totdeauna si oricand poate fi descoperita si utilizata impotriva noastra sau a firmei pe care o reprezentam.

De asemenea, daca problema pe care o aveti nu apare intre cele expuse mai sus, va asteptam sa sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii nostri va vor impartasi din experienta si cunoștințele lor vaste.

Intotdeauna, parerea dumneavoastra conteaza pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne comunicati parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.

S-auzim de bine!

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.