Spionaj la pachet cu Windows 7 si Windows 8 –
– pare un titlu de film de actiune si… chiar este de actiune pentru ca noile functii de actualizare a acestor sisteme de operare vin cu noi posibilitati de colectare a datelor personale, si nu se stie ce anume date si informatii sunt transmise pentru ca transferul se face prin Https si din aceast cauza nu poate fi cercetat.
Termenii si conditiile care trebuie acceptate din cadrul acordului cu Microsoft, exista un paragraf foarte interesant – cati il cunosc, cati citesc intregul text si… il mai si inteleg? – care spune cam asa (citat):
“Vom accesa, comunica și păstra date personale, inclusiv conținutul tău (cum ar fi cel al mailurilor, alte conversații private, fișiere sau foldere private), când credem că făcând asta este necesar pentru:
- a ne conforma cu o lege sau cu un proces în derulare, inclusiv cereri de la agenții guvernamentale sau autorități;
- protejarea utilizatorilor față de spam sau alte încercări de fraudă (…);
- operarea și menținerea securității serviciilor, inclusiv pentru a preveni sau opri un atac asupra computerelor sau rețelelor;
- pentru protejarea drepturilor și proprietății Microsoft, inclusiv pentru a proteja termenii care guvernează folosirea serviciilor noastre – oricum, dacă primim informații care arată că cineva folosește serviciile noastre pentru a face trafic de proprietate fizică sau intelectuală a Microsoft nu vom inspecta noi conținutul, ci vom lăsa autoritățile să se ocupe”
Dupa cum lesne se poate observa, acest lucru semnifica o culegere masiva de informatii, pe care Microsoft le poate pune la dispozitia agentiilor interesate, guvernamentale sau nu, gratis sau contra cost, dupa cum o cer interesele. Dupa aceasta reusita a Windows 10, s-a purces urgent si la “imbunatatirea”culegerii de date si in variantele mai vechi, respective Windows 7 si Windows 8 prin update-ul 3022345, care a dus la aparitia serviciului Diagnostics Tracking care, pentru diagnosticarea problemelor aparute in computer, colecteaza cu mult mai multe date ca inainte, informatii pe care le utilizeaza serviciul Application Insight.
Ars Technica afirma ca nu se poate sti foarte exact ce informatii sunt culese si expediate, nu se stie nici macar daca acest serviciu poate fi controlat. Site-ul gHacks afirma chiar ca nici macar variantele mai vechi de windows, care aveau posibilitatea de a opta pentru a nu se actualiza windowsul, nu mai sunt sigure intrucat aceste optiuni sunt pur si simplu ignorate de catre noile update-uri, astfel incat informatiile sunt trimise in continuare catre site-urile Microsoft (vortex-win.data.microsoft.com și settings-win.data.microsoft.com). Teoretic, in cazul in care update-urile au fost instalate, ele se pot dezinstala din Control Panel iar cele care mai apar inca in TaskBar pot fi ascunse cu “Hide Update” pentru a exclude posibilitatea de a le instala din greseala. In concluzie, tot Linux-ul ramane sigur si curat!