Windows 10 si laptopul

Windows 10 si laptopul

 

– poate fi o problema sau nu! Depinde da laptopul pe care il ai si de dorinta, legitima de altfel, de a fi in pas cu, era sa zic “cu moda”, dar nu este asa, ci cu evolutia tehnicii IT, pentru ca daca ramai in urma, incet-incet o sa ajungi in situatia in care sa fii nevoit sa rulezi un program sis a nu poti din cauza sistemului de operare invechit, asta daca dispui de un laptop cat de cat (iarasi era sa spun “decent” dar.. cum poate fi un laptop indecent?) corespunzator din punct de vedere al compatibilitatii, mai bine zis a cerintelor minime ale noului sistem de operare.

Windows 10 si laptopul

Windows 10 si laptopul

Pentru cei mai multi, care isi doresc sa ruleze atat de mult laudatul sistem de operare Windows 10 dar nu dispun de un laptop suficient de bun si nici de sumele corespunzatoare pentru achizitionarea unuia nou, ACER vine cu o oferta-traznet: Aspire One Cloudbook! Acesta are un pret mai mult decat modest – 169$ adica ~665 lei – pentru versiunea de 11” si 30$ in plus pentru variant de 14”. Ca design, se aseamana cu linia de Chromebook-uri… Configuratia nu te face sa cazi pe spate dar, avad in vedere ca acest laptop vine cu Windows 10 preinstalat, in versiune completa, se presupune ca este o configuratie necesara si suficienta pentru o functionare corecta si ca va rula toate aplicatiile pe care le-ati folosit pana acum pe vechiul laptop. Procesorul este un Intel Celeron tactat la 1,6 Ghz, completat de un RAM de 2 GB si o memorie interna de 16 sau 32 GB, upgradabila si ea cu carduri SD. Mai mult decat atat, daca optati pentru variant cu 32 GB, Microsoft va face cadou, pentru un an, un spatiu de 1 TB in “Nor” , dupa care va trebui sa achitati un abonament.

 

Daca, totusi, nici acesti relativ putini bani nu iti stau la dispozitie, atunci trebuie sa-ti analizezi vechiul laptop pentru a vedea daca suporta noul sistem de operare. Cerintele nu sunt exaggerate, sunt asemanatoare celor necesare Windows-ului 8.1, doar ca va trebui sa ai in vedere ca pentru testarea posibilitatilor noului – ultimului – sistem de operare este necesar sa ai ceva mai multa putere… Deci, ca sa nu te ostenesti degeaba cu upgrade-ul la Windows 10 si laptopul tau sa nu mai suporte inca odata revenirea la vechiul sistem, este necesar sa ai minimum configuratia urmatoare:

Windows 10 si laptopul

Windows 10 si laptopul

  • Windows 7 sau 8.1 – nu poti sa faci upgrade pornind de la oricare alt sistem;
  • Procesor de cel putin 1 GHz. Probabil ca asta nu e o conditie eliminatorie pentru ca si pentru Windows 8.1 e cam la fel;
  • 1 GB RAM (32 bit) sau 2 GB RAM (64 bit);
  • 16 GB spatiu liber pe harddisk; cel mai bine ar fi sa ai un SSD!
  • Placa grafica WDDM 1.0 si DirectX minimum 9 si rezolutie 1024×600.

 

Mai trebuie sa stiti ca procesul de instalare al Windows 10 are inclusa si o aplicatie care verifica daca sistemul de operare existent este sau nu compatibil cu cel nou. Acordati-i credibilitate, pentru a nu pierde timp si, cateodata, si date, inutil.

Succese!

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.