Semnatura digitala
Semnatura digitala a inceput sa fie din ce in ce mai mult utilizata, mai ales in comunicarea cu institutiile statului, pentru ca are doua foarte mari calitati – care lipsesc semnaturii olografe – si anume identificarea expeditorului si garantarea integritatii mesajului, adica a faptului ca nu a fost modificat in nici un fel dupa momentul in care a fost semnat de catre expeditor. Evident ca mai sunt multe alte avantaje, dintre care se remarca cel mai pregnant faptul ca se poate transmite la distanta pe cale electronica, pe un canal nesigur – internetul cel de toate zilele – atfel economisindu-se timp pretios. In plus, semnatura digitala nu poate fi negata, precum cea olografa – care se poate copia, manual sau computerizat – deci nu se poate spune ca a fost falsificata si are valabilitate juridica in instanta.
Deci, ce este semnatura digitala? Raspunsul difera in functie de punctul de vedere: tehnic, practic sau legal.
Din punct de vedere tehnic, este aplicarea unui algoritm cu cheie privata unui cod hash obtinut din documentul avut in vedere.
Practic, semnatura digitala este garantarea ca mesajul este nemodificat, dupa data semnarii si ca este creat de persoana care l-a semnat.
Legal, semnatura electronica reprezinta „date in forma electronica, care (cacofonia apartine legiuitorului – cu „l” mic! – acesta fiind un citat din Legea nr. 455/2001, art. 4, pct. 3) sunt atasate sau logic asociate cu alte date in forma electronica si care servesc ca metoda de identificare”.
De asemenea, tot aceasta lege ne defineste si termenul de semnatura digitala extinsa, in urmatorul punct al articolului nr. 4 citez, inclusiv cacofonia prezenta si aici: „semnatura electronica extinsa reprezinta acea semnatura electronica_care indeplineşte cumulativ urmatoarele condiţii:
- a) este legata in mod unic de semnatar;
- b) asigura identificarea semnatarului;
- c) este creata prin mijloace controlate exclusiv de semnatar;
- d) este legata de datele in forma electronica, la care se raporteaza in aşa fel incat orice modificare ulterioara a acestora este identificabila;
In general, schema de utilizare a unui document cu semnatura digitala utilizeaza trei algoritmi:
- algoritmul de generare a unei chei private asociate unei chei publice;
- un algoritm de semnare, aplicat unui document digital si unei chei private, obtinandu-se semnatura digitala;
- algoritmul de verificare, care se aplica acestei chei publice si semnaturii digitale si da verdictul: adevarat sau fals.
Dar, despre “Functionarea semnaturii digitale” veti afla in articolul de maine.
In caz ca aveti nevoie de informatii, sau daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.
Nu uitati sa sunati inainte la telefon 0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!
[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe maine!