Algoritmii de hashing
Algoritmii de hashing sunt in mare parte necunoscuti, cel mai utilizat dintre ei fiind MD5, de care a auzit toata lumea, evident, pentru ca este utilizat si in prezent, de la crearea lui, in 1991 de catre profesorul Ronald Rivest, algoritm care a fost standardizat in RFC 1321.
Algoritmul MD5 – numele lui intreg fiind Message Diggest Version 5 – genereaza un hash de 128 de biti, sub forma unui sir de 32 de cifre in sistem hexazecimal. Chiar daca, din anul 2004 incoace, au inceput sa fie descoperite diverse vulnerabilitati, acestea ne-fiind „fatale”, algoritmul este utilizat in continuare, insa este de asteptat ca in curand sa fie inlocuit cu un nou algoritm, mai sigur. Unul dintre algoritmii de hashing foarte utilizati este si SHA1 – Secure Hash Algorithm version 1 – proiectat si dat publicitatii de Guvernul S.U.A. (NSA) in anul 1993. Poate lucra cu mesaje de maximum 2^64–1 biti si genereaza un hash de 160 de biti sub forma unui sir de 40 de caractere. La fel ca si precedentul algoritm, MD5, in decursul timpului au fost depistate o serie de vulnerabilitati, dar fiind neesentiale acesta continua a fi utilizat si in zilele noastre. Dupa SHA1 a urmat SHA2, in anul 2001, de fapt o familie de algoritmi care cuprinde SHA-224, SHA256, SHA-384 si SHA-512, denumirea reprezentand numarul de biti obtinuti la iesire. In anul 2015 a fost proiectat SHA-3, care inca nu a prezentat nici o „fisura” pana acum !Urmatorul aparut este Whirlpool, in anul 1995 si creaza un hash de 512 biti lucrand cu fisiere de pana la 2^256 biti. Mai trebuie mentionat si algoritmul Tiger, care este optimizat pentru a lucra pe procesoare de 64 de biti. Iesirea poate fi de 128 de biti sau 160 de biti – pentru compatibilitatea cu algoritmii aparuti anterior – sau de 192 de biti.
Nu putem incheia seria de articole dedicate algoritmilor de criptare, fara sa mentionam si Message Authentication Code (MAC), larg utilizat pentru asigurarea ferma a integritatii textului transmis, dar si a identitatii sursei. Principiul este putin diferit, nu se calculeaza doar hashul mesajului ci si a unei chei secrete introduse de catre sursa, calculul hashului facandu-se pentru ambele, mesaj + cheie, la destinatie expediindu-se fisierul in clar si MAC-ul sau. La primire, destinatarul calculeaza hashul fisierului primit si a cheii si daca este identic, exista confirmarea ferma ca mesajul si sursa sunt corecte (n0n – repudiation).
Cam atat despre criptare, asteptam de la dumneavoastra sugestii despre teme care va intereseaza in mod deosebit.
Pana atunci… in urmatorul articol vom vedea si vom analiza „Semnatura digitala”.
In caz ca aveti nevoie de informatii, sau daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.
Nu uitati sa sunati inainte la telefon 0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!
[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe maine!