Se poate muta un hard disk pe alt computer?

Se poate muta un hard disk –

 

… este o intrebare care poate aparea atunci cand avem un computer cu o configuratie mai veche si dorim sa il schimbam cu unul mai nou insa avem o sumedenie de programe instalate si nu avem timpul/placerea sa le instalam din nou, unele chiar fiind imposibil de reinstalat intrucat nu mai avem suportul necesar! Ne-am dori sa putem muta vechiul hard disk, cu sistem de operare si Program Files cu tot, langa hardul nou-nout si… gol! Dar, se poate oare? Nu cumva sistemul de operare nu va mai functiona, pentru ca la instalarea lui pe vechiul sistem culege ceva date despre hardware care nu vor corespunde cu cele de la noua gazda? Si nu cumva, tot din acest motiv, se va pierde activarea Windows-ului?

Da! Cei de la Microsoft spun ca da, se poate muta hard disk-ul, fara probleme, dar, intr-adevar va trebui solicitat la Microsoft (telefonic: telverde 0800 822 222 sau 021 204 70 15 tarif normal, intre orele 9-18/luni-vineri) reactivarea Windows-ului (se va depista utilizarea aceleiasi chei de instalare de mai multe ori), toata operatia durand maximum 10 minute si fiind executata de un robot telefonic.

Timpul total necesar pentru a efectua schimbarea hard-ului va ajunge, probabil, la ~ 30 minute pentru ca dupa mutare, la pornire, sistemul va boota si ii va trebui 10-15 minute pentru a „citi” noua configuratie hardware, iar apoi se poate intampla sa nu fie toate driverele corespunzatoare si sa trebuiasca sa le updatati cu click dreapta in Device Manager.

Se poate muta un harddisk

Se poate muta un hard disk – poate fi necesara trecerea de la IDE la AHCI

In cazul cand se trece de la modul IDE la AHCI, este posibil sa apara o problema, sub forma unui mesaj „ STOP 0X0000007B INACCESSABLE_BOOT_DEVICE”, care se poate rezolva prin activarea driverului AHCI din Registry înainte de modificarea modulului SATA al unitatii de pornire, astfel:

  • Se inchid toate programele din Windows;
  • Se tasteaza Regedit in caseta „Search programs and files” din Start;

    Se poate muta un harddisk

    Se poate muta un hard disk – activarea AHCI din Registry

  • Se deschide Registry Editor si vom merge la HKEY_LOCAL_MACHINE\System\ CurrentControlSet\Services\msahci si la HKEY_LOCAL_MACHINE\System\ CurrentControlSet\Services\IaStorV.
  • In partea dreapta, la ambele, se cauta in coloana Nume denumirea Start, se face click dreapta pe ea si se alege Modify… In ecranul care se deschide se tasteaza 0 (zero) in casuta Value data si apoi OK. Apoi se inchide editorul.

Procedura este valabila de la sistemele de operare Vista incoace si se poate gasi, in original la adresa https://support.microsoft.com/ro-ro/kb/922976.

 

Din experienta celor care au facut aceasta miscare reiese ca, in general, nu sunt probleme, cel putin cu harddisk-urile cu Windows 8.1 dar… daca ceva nu merge si aveti nevoie de ajutor, in afara de numerele sus-mentionate, ale Microsoft, puteti suna si la 0763 644 629 sau 0765 941 097 unde veti gasi asistenta profesionala si prompta oricand aveti nevoie!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.