Aniversare Google

Aniversare Google

 

… este o zi speciala, ultima speciala, pentru ca de la anul, la sarbatorirea majoratului, sigur vor fi surprize teribile, pe care le vom tine minte toata viata!

Pana atunci, incercam sa sesizam cam ce se prefigureaza a fi surpriza-surprizelor anului viitor!

Pe 27 septembrie Google a implinit 17 ani si, spre deosebire de oameni, pentru o societate / firma / companie este o varsta de deplina maturitate si experienta de viata! Toate drumurile duc spre… IoT! IoT – Internet of Things – este deja anuntat de multe firme de prestigiu din IT: Samsung, Intel, Huawei, ARM, Qoalcomm…

 

Aniversare Google

Aniversare Google

Dar, ce inseamna IoT? Sau, mai bine zis, ce face IoT?

Pai… IoT  face tot! Adica daca ai un smartphone sau o tableta si esti conectat la internet, poti sa comunici cu casa si cu tot ce se afla in ea, adica sa pornesti aerul conditionat cu 10 minue inainte de a ajunge acasa, sa ceri frigiderului o reteta pentru meniul zilei sau… chiar sa te informeze / alerteze cand anumite produse nu mai exista in frigider! Ba mai mult, ar putea sa faca si comanda pentru aprovizionarea alimentelor care s-au epuizat! Clar? Este un concept care urmareste, inainte de toate, sa faca viata oamenilor mai usoara si mai… moderna!

 

Aniversare Google - IoT

Aniversare Google – IoT

Strategia Google este una care pare castigatoare: a creat Physical Web, care poate sa ofere conexiuni de mare viteza intre obiectele, cat se poate de diferite, conectate la internet: automate,reclame, statii de troleibuze (!)… si ofera acest cod oricarei firme / companii care doreste / poate sa il utilizeze in programele proprii dezvoltate, GRATIS, acesta fiind compatibil cu o mare diversitate de obiecte. Ceea ce incearca Google sa faca este sa creeze un standard unanim acceptat, care sa utilizeze link-uri pentru conectare, desi, actualmente, solutiile dezvoltatorilor le apartin! Spre exemplificare, o aplicatie pentru smartphone executa o cautare si afiseaza pe display o lista de lagaturi pe care utilizatorul poate sa o foloseasca pentru a afla diverse informatii (orarul autobuzelor) sau sa comande si sa plateasca o consumatie la un automat fara a-l atinge! Speranta este ca se va  creea o comunitate in jurul  lui Physical Web de catre dezvolatatorii care vor returna un feedback pozitiv.

 

In prima jumatate a anului 2015 (mai exact in mai), Google a anuntat un nou sistem de operare, Brillo – o varianta de Android, faimosul Android, de fapt – care va fi adoptat pentru IoT si care va fi lansat pana la sfarsitul anului, in trimestrul III pentru dezvoltatori, respectiv in trimestrul IV in versiunea definitiva. Varianta va fi ceva mai simpla dar optimizata special pentru o anumita categorie de sarcini. In fond, din ceea ce a prezentat Google pana acum, rezulta ca este vorba de un nucleu de Linux (baza Android) care va fi modificat  in mod special si de unele dintre bibliotecile de functii precum si compatibilatea cu elementele obisnute de dezvoltare.

 

Continuare… in „Brillo si Weave, primii pasi spre IoT

 

 

 

 

 

 

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.