Rularea aplicatiilor Android din Chrome

Rularea aplicatiilor Android din Chrome

 

Evident ca rularea aplicatiilor creeate pentru Android in alte sisteme de operare este o problema care nu putea fi trecuta cu vederea de Google, astfel incat de curand, a lansat un mediu software

Rularea aplicatiilor Android din Chrome

Rularea aplicatiilor Android din Chrome

care poate sula aceste aplicatii pe laptopuri sau computere care au instalat browserul Chrome sau sistemul de operare Chrome OS. Aplicatia se numeste App Runtime for Chrome (ARC), a fost disponibila pana acum doar pentru o anumita categorie de dezvoltatori, selectati de Google, iar acum este pusa la dispozitie gratuit oricui doreste sa-si porteze aplicatiile de pe smartphone pe laptop sau computer.

Rularea aplicatiilor Android din Chrome - ARC Welder

Rularea aplicatiilor Android din Chrome – ARC Welder

Pentru a putea folosi un program Android pe Chrome, mai intai trebuie urmati cativa pasi, primul fiind instalarea (ADAUGA IN CHROME) noului ARC Welder, de la adresa https://chrome.google.com/webstore/detail/arc-welder/emfinbmielocnlhgmfkkmkngdoccbadn/related.

Apoi se proceseaza fisierul aplicatiei, cu exensia .apk, stabilind cateva setari de configurare, spre exemplu mod (tableta sau telefon) ori afisare (portrait sau landscape).

 

De mentionat ca ARC functioneaza numai pentru variantele de Android pana la 4.4, nu si sub ultima versiune 5.0 (Lollitop) insa acest lucru nu constituie un impediment intrucat majoritatea aplicatiilor sunt compatibile cu  variantele mai vechi ale sistemului de operare. Aplicatia include si Google Play Services dar functiile mai avansate – plati din program – sau aplicatii care necesita acces la ele s-ar putea sa nu functioneze corect.

 

Remarcabil este si faptul ca nu va este necesar decat sa aveti instalat browserul Chrome, neavand nici o importanta sistemul de operare folosit – Windows, Linux, Mac OS – prin urmare puteti rula aplicatii Android pe orice tableta (cu Windows), laptop sau desktop.

Practic, pasii sunt urmatorii:

  • Verificati daca aveti ultima varianta de Google Chrome, daca nu, descarcati-o si actualizati browserul (in Linux o putei face cu comanda „sudo apt-get install google-chrome-stable”);
  • Instalati (+ ADD TO CHROME) ARC Welder;
  • Descarcati aplicatiile dorite din Google Play (cu extensia .apk);
  • Porniti aplicatia ARC Welder si incarcati aplicatia dorita (Add your APK) apoi setati orientarea (Portrait sau Landscape), factorul de forma (Form Factor: Tablet, Phone, Maximized);
  • Urmeaza… Launch App!

 

Rularea aplicatiilor Android din Chrome - Download APK

Rularea aplicatiilor Android din Chrome – Download APK

Inca un „amanunt”: daca vreti sa descarcati aplicatii direct pe laptop sau computer, din Google Play, va trebui sa mai instalati inca un programel numit APK Downloader (tot ADAUGA LA

CHROME) de aici: https://chrome.google.com/webstore/detail/apk-downloader/cgihflhdpokeobcfimliamffejfnmfii/related, apoi veti avea posibilitatea, din Google Play sa descarcati aplicatia, cu extensia .apk (vedeti si fotografia alaturata).

 

Ramane de vazut evolutia acestei aplicatii in conditiile aparitiei Windows 10, aacesta fiind un sistem de operare universal, ce poate fi folosit atat pe smartphonuri cat si pe tablete sau sisteme desktop.

 

Vom vedea, la vremea respectiva, pana atunci: tineti aproape!

 

 

 

 

 

 

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.