Recuperarea datelor din matrici RAID deteriorate

Recuperarea datelor din matrici RAID deteriorate

 

Recuperarea datelor din matrici RAID deteriorate se face numai in service-uri specializate pentru acele tipuri de „situatii de criza” in care, cu tot efortul de protejare a datelor, se intampla ca unul sau mai multe harduri din matricea RAID sa esueze si sa fie necesara o astfel de operatiune.

Cazurile cele mai frecvente aparute la noi in service sunt:

  • in cazul unei matrici RAID hardware, controlerul nu mai recunoaste hardurile si daca se incearca refacerea matricii pe acelasi controler exista posibilitatea de a pierde date;
  • la o matrice RAID 5 cu 3 harduri, doua dintre ele esueaza, in urma unor fluctuatii mari de tensiune;
  • controlerul se defecteaza si urmeaza a fi recuperate datele din configuratia existenta, care poate fi RAID 0, RAID 5 sau RAID 6;
  • intr-o configuratie RAID 0, cedeaza unul dintre harduri; trebuie refacuta matricea si recuperate datele;
  • intr-o configuratie RAID 1, s-au sters datele (prin formatare accidentala, spre exemplu!) de pe ambele discuri si trebuie recuperate datele;
  • Matricea RAID apare ca si cand ar fi corupta si controlerul nu o mai poate repara;
  • un numar de harduri amplasate intr-un NAS sau SAN nu mai functioneaza si datele de pe ele nu mai pot fi accesate.
Recuperarea datelor din matrici RAID deteriorate - NAS

Recuperarea datelor din matrici RAID deteriorate – NAS

Matricile RAID se realizeaza, in gener al, pe servere, sisteme desktop / workstation sau sisteme NAS sau SAN.

Pe servere exista controlere RAID hardware dedicate – ARECA, LSI, 3Ware, Intel, Adaptec, HP sau Promise si  utilizeaza harduri SCSI sau SAS care maresc performantele matricii RAID.

Pe sistemele desktop – workstation se utilizeaza un chip existent pe placa de baza, insa calculelecad tot in sarcina procesorului, deci este vorba de o configuratie RAID software. De obicei aceste configuratii sunt RAID 0, RAID 1 sau RAID 5.

Sistemele NAS (Network Attached Storage) sunt sisteme de retea low-cost care se folosesc in sistemele de operare LINUX (RAID software) si LVM, discurile fiin formatate EXT2, EXT 3, EXT 4, XFS sau Reiser FS. Configuratiile utilizate sunt, de obicei, RAID 1, RAID 1-0 sau RAID 5.

Sistemele SAN (Storage Area Network) se utilizeaza indeobste de companii, utilizeaza multe sau foarte multe harduri ( 12 – 24 – 36…), controlate de cate un controler dedicat pentru fiecare SAN. Matricea RAID este de obicei RAID 5, utilizeaza controlere LSI si este, evident o solutie hardware.

Daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu  – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in  zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.

Nu uitati sa sunati inainte la telefon  0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!

[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]

Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.

Pe maine!

 

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.