Configurarea unei matrici RAID din BIOS

 Configurarea unei matrici RAID din BIOS

 

Configurarea unei matrici RAID din BIOS este o operatie nu foarte complicata daca stii ce trebuie sa faci, asa incat, dupa seria de articole despre nivelele RAID, cred ca este de folos sa discutam si despre configurarea acestora, atat din BIOS, cat si din Windows.

Cu mentiunea ca diferitele variante de BIOS pot avea diferite setari pentru aceasta, descrierea operatiilor este una de principiu, urmand ca fiecare utilizator sa adapteze setarile pentru BIOS-ul pe care il are in computer sau… sa vina la noi la sediu, aveti mai jos adresele, in functie de zona in care locuiti. Deci:

 • se intra in BIOS si se selecteaza, din AdvancedIDE Configuration. Va aparea meniul IDE Configuration in care…
 • … veti selecta Configure SATA as si veti apasa Enter.
 • Vor aparea optiunile SATA: IDE, RAID si AHCI. Se selecteaza RAID si se apasa Enter.
 • Se apasa F10 pentru salvarea schimbarilor si iesire din BIOS, dupa care urmeaza reboot-area.

  Configurarea unei matrici RAID din BIOS

  Configurarea unei matrici RAID din BIOS

 • In timp ce computerul reboot-eaza, se apasa CTRL + I pentru a accesa configurarea RAID. Va aparea un Meniu in care va trebui sa selectati (1) Create RAID Volume si apoi se apasa Enter;
 • In Meniu-ul aparut vor trebui facute urmatoarele operatii:
  • Se da o denumire pentru volumul RAID nou creat si se apasa Enter, sau se lasa denumirea implicita si se apasa, de asemenea, Enter;
  • se selecteaza (cu sagetile „sus” si „jos”) ce nivel RAID dorim: RAID 0 (Stripe) sau RAID 1 (Mirror), apoi se apasa Enter;
  • Se specifica marimea (capacitatea) noului volum creat – sau se lasa valoarea implicita – si se apasa Enter;
  • Se selecteaza Create Volume si se apasa Enter;
  • Va aparea un mesaj de atentionare: „Esti sigur ca vrei sa creezi acest volum?” (A you sure you want to create this volume? Y or N.), la care, daca sigur doriti asta J, apasati Y
  • Noul volum RAID a fost creat si va vor fi afisate informatiile care-l descriu: RAID ID, Numele volumului, Nivelul, Starea.
 • Urmeaza selectarea optiunii Exit si apasarea tastei Enter pentru iesirea din meniu-ul de configurare. Va aparea inca un mesaj de confirmare a dorintei de a iesi din acest meniu, la care va trebui sa raspundeti, desigur, cu Y si… asta e tot!

Acum ca ati reusit configurarea unei matrici RAID din BIOS si sunteti fericitul posesor al unui computer cu hard disk-urile in RAID, deci aveti ori viteza ori siguranta, si puteti trece la urmatoarea etapa, instalarea sistemului de operare.

Daca nu sunteti dispusi sa o faceti singuri, sau daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu  – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in  zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.

Nu uitati sa sunati inainte la telefon  0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!

[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]

Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.

Pe maine!

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.