Matrici diferite pentru utilizari diferite – RAID 50 si RAID 53
Matrici diferite pentru utilizari diferite – RAID 50 si RAID 53 – sunt, dupa cum arata si numele, variante derivate din RAID 5, care este cea mai utilizata configuratie RAID si prin urmare cea mai buna solutie prin prisma raportului performanta / pret.
In esenta, Raid 50 este formata din doua grupuri de discuri aranjate in matrice 5, care, la randul lor, sunt aranjate (stripate) in RAID 0 (vezi si foto). Avantajul major consta in faptul ca la defectarea oricarui disc din orice grupare de paritate, continutul sau poate fi refacut din discurile ramase in functiune, din grupul sau de paritate. In acest mod, aceasta configuratie ofera o solutie mai buna decat redundanta oferita de alte niveluri RAID, cum ar fi RAID 1, Raid 3 sau RAID 5. In plus, se imbunatateste sensibil viteza de citire inruact pot fi accesate datele simultan, de pe mai multe discuri din set.
RAID 53 este bazat pe matricea RAID 3, adica este o stripare (matrice RAID 0), a unor segmente in RAID 3. Sunt necesare minimum 5 harduri iar toleranta la cadere este aceeasi ca la RAID 3. Ratele inalte de intrare – iesire, pentru cererile mici, se datoreaza striparii in RAID 0 iar ratele ridicate de transfer sunt datorate matricii RAID 3. Utilitatea este justificata in situatiile in care se doreste un supliment de performanta fata de matricea RAID 3. Dezavantajul principal este costul ridicat (necesita 5 hard disk-uri) si faptul ca toate aceste discuri trebuie sa aiba aceeasi viteza unghiulare (axe sincronizate), ceea ce limiteaza alegerea unitatii.
Cam astea ar fi nivelele RAID utilizate in practica, in afara de acestea mai putind exista si altele, proprietare, care nu sunt destinate utilizarii de catre publicul larg ci numai de compania care a dezvoltat-o, special pentru cerintele device-ului produs de catre ei.
Inca un cuvant: dupa cum am amintit in alta ocazie, configuratiile RAID se pot obtine in doua moduri: software si hardware. RAID-ul software se obtine folosind controlerele IDE sau SCSI clasice, iar operatiunile de utilizare si administrare sunt executate de sistemul de operare,procesorul sistemului preluind si aceasta sarcina suplimentara. De mentionat ca RAID-ul software are o foarte buna performanta in Linux. RAID-ul hardware utilizeaza controlere dedicate, care inglobeaza toate functiile RAID. Este cea mai buna solutie pentru ca acest controler are unitati de procesare separate, chiar daca necesita un driver pentru functionare. Dezavantajul principal este pretul mare, dar in situatia in care siguranta datelor este factorul important, atunci este solutia cea mai adecvata.
Daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.
Nu uitati sa sunati inainte la telefon 0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!
[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe maine!